Hrvatski vojnici dominirali na natjecanju Best Warrior Competition

Predstavnici Hrvatske kopnene vojske osvojili su tri prva mjesta na međunarodnom natjecanju Best Warrior Competition (BWC)

Predstavnici Hrvatske kopnene vojske osvojili su tri prva mjesta na međunarodnom natjecanju Best Warrior Competition (BWC) koje je održano u Republici Kosovo od 24. do 28. travnja 2023. godine, u organizaciji Kosovskih snaga sigurnosti u okolici grada Ferizaj.

Hrvatski vojnici koji su predstavljali Hrvatsku vojsku na ovom međunarodnom natjecanju pod geslom Najboljem za Hrvatsku, ostvarili su dosad nezabilježen uspjeh na ovim natjecanjima. U apsolutnoj kategoriji, među 43 natjecatelja iz osam zemalja svijeta (Albanija, Jordan, Kanada, Kosovo, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Hrvatska) osvojili su sva tri mjesta.

Skupnik Marijan Jelić, pripadnik Vojno obavještajne satnije Gombr osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju, skupnik MarinVolarević, pripadnik Vojno obavještajne satnije Gmbr osvojio je drugo mjesto i srebrnu medalju, a skupnik Eugen Zorić, pripadnik Vojno obavještajne satnije Gmbr osvojio je 3. mjesto i brončanu medalju te je desetnik Ante Rajkovač, pripadnik Bojne Tigrovi Hrvatske kopnene vojske osvojio sedmo mjesto na ovom međunarodnom natjecanju.

Centralni dio natjecanja održavao se 26. i 27. travnja 2023., u kojem su hrvatski dočasnici pokazali iznimne vještine, a posebno mentalnu snagu, odlično vojničko znanje i fizičku spremnost. Na natjecanju su se bodovale slijedeće discipline: tjelesna sposobnost (trčanje 3200 m, sklekovi i pregibi), topografska orijentacija, gađanje bojevim streljivom iz osobnog naoružanja (puška i pištolj), prolazak NATO pješačkih prepreka, bacanje bombe u cilj, prva pomoć, vojničko osmatranje i Commando March (hodnja 15 km s opremom težine 10 kg, plus osobno naoružanje).

Ostvareni rezultati su još jedna potvrda vrhunske spremnosti hrvatskih vojnika i dočasnika, izuzetno kvalitetnog rada dočasničkog lanca potpore Hrvatske vojske, a posebno odražavaju vrhunsku spremnost i želju za dokazivanjem pripadnika postrojbi Hrvatske kopnene vojske.

Na ceremoniji zatvaranja natjecanja prisustvovao je i zapovjednik Nacionalne garde Iowa brigadni general Stephen E. Osborn.

Hrvatski tim predvodio je časnički namjesnik Mladen Stanković, prvi dočasnik Gombr, a natjecanje je pratio i brigadir Darko Vondra, savjetnik za doktrinu iz NALT-a (NATO Advisory and Liaison Team) u misiji KFOR.

Objava Hrvatski vojnici dominirali na natjecanju Best Warrior Competition pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti