Zajednička obuka Bojne NBKO i MUP-a

Tečaj "Postupanje prilikom nailaska na KBRN opasnost" još je jednom pokazao kvalitetnu međuresornu obuku i zajedničko djelovanje pripadnika OSRH i MUP-a

U vojarni „Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu, u utorak 4. travnja 2023. održana je situacijska vježba iz područja kemijsko-biološko-radiološko-nuklearne obrane (KBRN).

Organizator i provoditelj vježbe bila je Bojna nuklearno-biološko-kemijske obrane (Bojna NBKO) Hrvatske kopnene vojske u suradnji s Protueksplozijskom službom, a obučnu skupinu činili su policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RH, odnosno policijski službenici iz Regionalnih protueksplozijskih jedinica Zagreb, Rijeka, Osijek i Split.

Praktična vježba je dio tečaja “Postupanje prilikom nailaska na KBRN opasnost” koji se provodi u vremenu od 20. ožujka do 7. travnja 2023. u vojarni „Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

Na tečaju se obrađuju temeljni pojmovi vezani uz oružja za masovno uništenje, toksične industrijske tvari, ratne bojne agense, radioaktivne tvari i biološke agense. Policijski službenici MUP-a imali su priliku obučiti se u rukovanju sredstvima detekcije i identifikacije te pravilnoj uporabi KBRN osobne zaštitne opreme. Isto tako, mogli su naučiti i nadopuniti znanja o drugim aspektima vezanim uz područje KBRN obrane.

Tijekom vježbe, policijski službenici MUP-a trebali su prikazati postojeća i novostečena znanja kroz nekoliko radnih točaka: nailazak na ilegalni kemijski laboratorij i prva pomoć otrovanom službeniku, nailazak na improviziranu eksplozivnu napravu s kemijskim kontaminantom i njezina neutralizacija, pregled automobila s podmetnutim eksplozivom i mogućim kontaminantom te postupci osobne, operativne i potpune dekontaminacije prolaskom kroz dekontaminacijsku postaju.

Cilj tečaja bilo je stjecanje situacijske svjesnosti policijskih službenika protueksplozijske zaštite MUP-a o temeljnim aspektima djelovanja u KBRN okružju, prepoznavanju znakova moguće primjene KBRN agensa te usvajanju znanja o pravilnom postupanju i operativnom djelovanju u KBRN uvjetima.

Nakon 2014. i 2017. godine, to je treći tečaj kojeg Bojna NBKO organizira i provodi za pripadnike MUP-a.

Prema navodima organizatora i polaznika, tečaj nedvojbeno pokazuje kvalitetnu međuresornu suradnju. Isto tako, pokazuje nužnost obuke i zajedničkog uvježbavanja svih državnih sastavnica koje sudjeluju u odgovoru na KBRN sigurnosne ugroze.

Objava Zajednička obuka Bojne NBKO i MUP-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti