Obuka ročnika je izazovna, zahtjevna, dinamična i realistična

U vojarni “123. gardijske brigade HV” u Požegi tijekom završnog dijela obuke ocjenjuju se vještine koje su ročnici stekli tijekom temeljne vojne obuke

Na kraju obuke provjeravaju se znanja i vještine koje su ročnici stekli, a to su provjera provođenja pripreme za borbu, kretanje do opasnog područja te reakcija u kontaktu s protivnikom. U isto vrijeme provjeravaju se i reakcije ročnika koji su u obrambenim formacijama.

Narednik Valentino Madžar koji je jedan od instruktora u vojarni kazao je kako na kraju obuke ročnici postanu pravi vojnici koji su sposobni provesti sve zadaće koje njihovi instruktori stave pred njih. “Prva dva tjedna obuke ročnici imaju prilagodbu na novi sustav i novi način života”, pojasnio je narednik Madžar i dodao kako nakon tog razdoblja i nakon položene prisege počinje druga faza obuke u kojoj se ročnike osposobljava temeljnim vojnim vještinama poput kretanja u binomu, reagiranja na kontakt te na različite vrste topničke, zračne ili NBK ugroze.

Kako obuka izgleda iz perspektive ročnika objasnio je ročnik Ivan Juretić koji je rekao kako ga je obuka oduševila, ispunila sva njegova očekivanja te kako bi želio i nakon završetka temeljne vojne obuke ostati u Oružanim snagama kao pripadnik izvidničkih postrojbi. “Motivacija mi nikada nije bila problem jer me oduvijek zanimalo sve vezano uz vojsku. Posebno me motiviraju naši branitelji koji su podnijeli najveću žrtvu prilikom stvaranja samostalne Republike Hrvatske”, rekao je ročnik Juretić.

Ročnica Martina Čorak trenutno pauzira godinu na Ekonomskom fakultetu kako bi odslužila obuku dragovoljnog vojnog roka. Naglasila je kako je oduvijek znala da će služiti vojni rok. “Po završetku fakulteta voljela bih nastaviti vojnu karijeru u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Prijatelji i obitelj velika su mi podrška i sretni su što sam se odlučila odabrati vojni poziv za svoje buduće zanimanje”, kazala je ročnica Čorak.

Kraj obuke ročnika obilježava se tradicionalnim natjecanjem za najboljeg ročnika koje će se održati 18. travnja 2023. godine.

Objava Obuka ročnika je izazovna, zahtjevna, dinamična i realistična pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti