Obilježena 25. obljetnica pogibije pilota HRZ-a Miroslava Perisa

Povodom 25. obljetnice pogibije legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnika Miroslava Perisa, u Galeriji Ministarstva obrane RH "Zvonimir" u petak, 14. rujna 2018. održano je svečano otvorenje izložbe, kojom se podsjeća na njegov lik i djelo te značaj i ulogu u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske.

Izložba u čast ovog poginulog heroja Domovinskog rata održava se pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u organizaciji Inicijative za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine. Izložba će biti otvorena do 5. listopada 2018. godine.

"Pilot borbenog aviona MiG-21, pukovnik Miroslav Peris neustrašiv je, nesebičan i hrabar, istinski domoljub. U vrtlogu rata stavio se na raspolaganje domovini kao jedan od najiskusnijih pilota Prve lovačke eskadrila HRZ-a. Čini nam se da smo suspregnuli bol, no sjećanja su još živa u našim pričama u našim životima", rekao je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Michael Križanec, dodavši kako je ova izložba potvrda da vitez i heroj Domovinskog rata "još leti s nama kroz sliku, priču i živo sjećanje njegovih suboraca".

"Život pilota borbenog aviona je letenje, brzina, plavetnilo nebeskih visina i nesputana sloboda, a samo slobodan čovjek spreman je žrtvovati sebe za bolju budućnost svih nas", poručio je Križanec.

Pilot Prve lovačke eksadrile Miroslav Peris poginuo je 14. rujna ratne 1993. godine iznad sela Stipani u općini Gvozd. Piloti Prve lovačke eskadrile polijetali su u grupama po dva aviona na borbene letove, uništavajući na Baniji neprijateljske raketne i topničke sustave velikog dometa. 

Nakon što je cilj je bio uništen, Perisu je ostalo vratiti se na siguran teritorij, međutim borbeni avion MiG-21 nazvan "Osvetnik Vukovara", s kojim je tada letio, osmotren je od neprijateljskog raketnog sustava i oboren iznad sela Stipani.

Obitelj poginulog Perisa, njegovi prijatelji i kolege prisjetili su se razvoja njegovog profesionalnog puta i karijere u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te njegove zasluge za slobodno hrvatsko nebo koje nam je ostavio i koje je beskrajno volio.

Povodom 25. obljetnice njegove pogibije u Karlovcu je u Osnovnoj školi Banija održan svečani program, gdje je postavljeno spomen-obilježje, a njemu u čast karlovačkim nebom preletio je MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.



 

Vijesti