"Krila Oluje" na međunarodnom mitingu u Češkoj

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" poletjela je u četvrtak, 13. rujna 2018. iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku prema Češkoj Republici, gdje će ovog vikenda, 15. i 16. rujna 2018. u Zračnoj luci Ostrava Leos Janacek prezentirati program na zrakoplovnoj manifestaciji "NATO Days Ostrava 2018".

Ovo je četvrto gostovanje "Krila Oluje" u Češkoj, a na manifestacijama održanim 2012. i 2014. godine u zračnoj luci Hradec Králové osvojili su nagrade za najbolji nastup, dok su svoj prvi nastup u Češkoj imali u Brnu 2008. godine.

Na prvo gostovanje u Ostravi te ujedno prvo predstavljanje na Danima NATO-a i Čeških zračnih snaga "Krila Oluje" odletjela su sa šest aviona Pilatus, a kopnenim putem upućen je i tim zrakoplovnih tehničara, koji će im pružati zrakoplovno-tehničku potporu.

Vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako se vesele još jednom međunarodnom predstavljanju.
 
"Na NATO danima i čeških zračnih snaga okupit će se predstavnici petnaestak zemalja, a očekuje se veliki broj posjetitelja, što je još jedna prigoda gdje možemo predstaviti letačke sposobnost i biti ambasador naše zemlje na ovom susretu prijatelja i saveznika", rekao je Belančić.

Uz satnika Belančića, u sastavu "Krila Oluje" su i bojnik Ivan Anđić u ulozi prvog lijevog pratitelja, natporučnik Goran Grgić  kao prvi desni pratitelj, Zvonimir Mravunac na poziciji repnog pratitelje te natporučnik Denis Živaljić kao vanjski lijevi pratitelj. 

S grupom je i pukovnik Damir Barišić u savjetničkoj ulozi te ujedno službeni komentator, dok su bojnici Nino Perović i Goran Mikulec piloti navigatori na ovoj priredbi.

"Krila Oluje" do sada su izvela ukupno 181 javni nastup od čega 131 domaći i 50 međunarodnih, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).



Vijesti