Zračne snage gase požar kod Trogira

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u srijedu, 12. rujna 2018. u popodnevnim satima u akciju gašenja požara na području Križnjak-Plano kod Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Gašenju se priključio i pilot Airtractora AT-802 koji se nalazio na protupožarnom izviđanju, a prethodno je sudjelovao i u gašenju požara koji se tek razvijao u Selcima na otoku Braču.

Tijekom jučerašnjeg djelovanja tri Canadaira na požarištu na Hvaru ostvareno je nešto više od četiri sata naleta te je izbačeno oko 200 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s 11. rujna 2018. sudjelovale u gašenju 59 požara (20 u Splitsko-dalmatinskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 17  u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 54 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone (od 1. lipnja) ostvarile 326 sati naleta, pri čemu je izbačeno 7237 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca te 12 tona tereta do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. kolovoza 2018.) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.



Vijesti