Glavna planska konferencija MVV “Štit 23”

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku od 24. do 27. siječnja 2023. godine provedena je glavna planska konferencija međunarodne vojne vježbe "Štit 23".

Glavnu plansku konferenciju otvorio je zapovjednik Pukovnije protuzračne obrane, brigadir Alen Šimunić, koji je ujedno i časnik za provedbu međunarodne vojne vježbe “Štit 23” koja se planira provesti u travnju 2023. godine.

Pored predstavnika zapovjedništva i postrojbi Hrvatske kopnene vojske te predstavnika postrojbi Oružanih snaga RH, na konferenciji su sudjelovali i partneri, predstavnici oružanih snaga Poljske, Francuske, SAD-a, Slovenije te predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Brigadir Šimunić iznio je cilj konferencije te upoznao sudionike s aktivnostima koje predstoje u planskom procesu.

“Štit” je međunarodna vojna vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojci. Održava se dvadeset osmu godinu, a s obzirom da je u početku održavana dva puta godišnje, “Štit 23” bilježi svoju 35 provedbu. Vježba se provodi na vojnom poligonu “119. brigade HV” na Rt-u Kamenjak. Cilj vježbe je unaprjeđenje interoperabilnosti s partnerima provedbom bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim i srednjim visinama, lakim prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane i protuzrakoplovnim topovima koji gađaju radio vođenu maketu zrakoplova. Tijekom vježbe, pripadnici Oružanih snaga RH i partneri zajednički će uvježbati taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora zračnog prostora, identifikacije ciljeva u zračnom prostoru te bojevog djelovanja po ciljevima u zračnom prostoru na malim i srednjim visinama.

Objava Glavna planska konferencija MVV “Štit 23” pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti