U Poljskoj obilježen Dan Vojnog poligona Bemowo Piskie

Pripadnici 2. HRVCON-a NATO eFP u Poljskoj sudjelovali su u obilježavanju Dana vojnog poligona Bemowo Piskie

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta u sastavu NATO Borbene grupe pod vodstvom OS SAD-a (eFP) u Republici Poljskoj sudjelovali su u subotu, 8. rujna 2018. godine na obilježavanju Dana vojnog poligona Bemowo Piskie.

Poligon Bemowo Piskie (BPTA) je sjedište Borbene grupe i dom pripadnicima hrvatskog, rumunjskog, britanskog i američkog kontingenta za vrijeme sudjelovanja u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti.

Pred postrojenim pripadnicima svih sastavnica Borbene grupe i postrojbi poljskih oružanih snaga, zapovjednik BPTA pukovnik Jarosław Wyszecki prigodno se obratio nazočnim predstavnicima oružanih snaga Republike Hrvatske, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine i Sjedinjenih Američkih Država osvrnuvši se na obučne aktivnosti i projekte koje je poligon ostvario u proteklih godinu dana.

U sklopu obilježavanja Dana vojnog poligona BPTA dodijeljena su odličja i nagrade zaslužnim pojedincima. Također, organiziran je i taktičko-tehnički zbor sredstava koje koriste pripadnici Borbene grupe.

Obljetnica poligona nastavlja tradiciju 5. Zaslavske Uhlan pukovnije koja je sudjelovala u borbama protiv nacista u rujnu 1939. godine, a odlukom poljskog ministra obrane od 2006. godine, 5. rujan proglašen je Danom vojnog poligona Bemowo Piskie.

Vijesti