Pomoćnik ministra Mihatov na obljetnici Sigetske bitke

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov na obilježavanju 452. obljetnice Sigetske bitke u Mađarskoj

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov te zamjenik državnog tajnika za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane Mađarske Csaba Vezekényi nazočili su u petak, 7. rujna 2018. godine svečanosti proslave 452. obljetnice Sigetske bitke u Mađarskoj. Svečanosti su nazočili i veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić te gradonačelnik grada Sigeta Péter Vass.

Tom je prilikom istaknut povijesni značaj bitke kod Sigeta, koja je zaustavila osmanski pohod na Beč, a u kojoj se svojim junaštvom posebno istaknuo hrvatski ban i vojskovođa Nikola Šubić Zrinski, ostavivši neizbrisiv trag u kolektivnom sjećanju hrvatskog ali i mađarskog naroda.

U sklopu posjeta održane su i sigurnosno-obrambene konzultacije pomoćnika ministra Mihatova i zamjenika državnog tajnika Vezekényija pri čemu su razmijenjeni stavovi o temama na dnevnom redu NATO saveza i Europske unije te dogovoreni daljnji koraci bilateralne obrambene suradnje.



Vijesti