?Zahvala Britanskog veleposlanstva Obalnoj straži RH

Zamjenik veleposlanika Velike Britanije posjetio je posadu ophodnog broda "Cavtat" koja je spasila britansku državljanku

Zapovjedništvo 2. divizijuna Obalne straže u luci Vargarola u Puli posjetio je u srijedu, 6. rujna 2018., zamjenika veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Petera Thomasa Clementsa, gdje se je susreo sa članovima posade ophodnog broda OB-03 "Cavtat".

Povod posjetu bila je akcija potrage i spašavanja prilikom koje su pripadnici HRM-a, članovi posade ophodnog broda OB-03 "Cavtat", pronašli i spasili britansku državljanku Kay Longstaff koja je pala u more s broda Norwegian Star.

U ime britanskog Veleposlanstva gospodin Clements izrazio je riječi zahvale posadi i zapovjedniku ophodnog broda OB-03 "Cavtat" poručniku fregate Lovri Oreškoviću za uspješno provedenu akciju kojom je spašen ljudski život.

U koordinaciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja ljudskih života na moru, uz brod Obalne straže RH u akciji je sudjelovao brod Lučke kapetanije Rijeka "SVETI VID", zrakoplov Pilatus PC-9 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, operativno podređen zapovjedniku Obalne straže RH te tri civilna broda. Po pronalasku unesrećene, poručnik korvete Marin Delić, plivač spasitelj na otvorenim vodama doplivao je do nje te je iznio na palubu, onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru.

Vijesti