Izaslanstvo Zastupničkog doma Kongresa SAD-a u posjetu HRM-u

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (House Armed Services Committee), u petak 7. listopada 2022. posjetilo je Hrvatsku ratnu mornaricu.

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” članove izaslanstva dočekao je načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić sa suradnicima. Nakon prezentacije sposobnosti HRM-a te misija i operacija u kojima sudjeluje, razgovaralo se o mogućim oblicima potpore u vidu opremanja suvremenim sredstvima i sustavima kao i o potpori u području izobrazbe i obuke. Nakon razgovora, izaslanstvu je prezentirano stanje objekta koji se obnavlja uz financiranje ODC Veleposlanstva SAD-a u RH.

Podsjetimo, radovi na rekonstrukciji i izgradnji kapaciteta za obuku protuminskih ronitelja HRM-a započeti su u travnju 2021., a odvijaju se u sklopu Humanitarian Mine Action (HMA) projekta u cilju jačanja ukupnih napora u izgradnji i razvoja protuminskih sposobnosti HRM-a. Riječ je o renoviranju triju objekata te izgradnji poligona i infrastrukture za provedbu protuminske obuke. Kroz financiranje iz američkih obrambenih fondova, HRM-u su od 2014. donirana oprema i sredstva za protuminska djelovanja u vrijednosti od cca 2,4 milijuna dolara. U području obuke i potpore razvoja ove sposobnosti nositelj suradnje je Task Force 68 NECFEURAF.

Programom posjeta obuhvaćeno je i praćenje pokazne vježbe u luci Lora, a na temu presretanja i zauzimanja otetog broda. U vježbi su sudjelovali timovi iz sastava 2. Grupe specijalnih snaga ZSS-a (SOMTG – Special operations maritime task group).

Objava Izaslanstvo Zastupničkog doma Kongresa SAD-a u posjetu HRM-u pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti