Održana međuresorna vježba “COASTEX 22”

Cilj vježbe bio je unaprijeđenje interoperabilnosti i međusobnog razumijevanja EU agencija koje djeluju u sveobuhvatnoj zaštiti mora i njegovih resursa.

U akvatoriju Bračkog kanala u utorak 6. rujna 2022. održana je međuresorna vježba “COASTEX 22” u sklopu 13. Plenarne konferencije Foruma Obalnih straža pod predsjedanjem Obalne straže Republike Hrvatske.

Cilj vježbe bio je unaprijeđenje interoperabilnosti i međusobnog razumijevanja EU agencija koje djeluju u sveobuhvatnoj zaštiti mora i njegovih resursa.
U ulozi direktora vježbe bio je zamjenik zapovjednika Obalne straže RH kapetan bojnog broda Zoran Medvidović. Unutar scenarija vježbe bilo je uključeno i nekoliko zadaća Obalne straže kao što je nazdor morskog ribarstva, onečišćenje mora s brodova i traganje i spašavanje na moru.

Vježba se sastojala od dva različita scenarija. Prvi scenarij je prikazao ribarenje broda treće države unutar zaštićenog područja Jabučke kotline uz korištenje nedozvoljenog ribolovnog alata, a u drugom scenariju je prilikom sudara trgovačkog broda i ribarice došlo do pada dvije osobe u more i istjecanja nafte iz broda.

Prilikom izvršenja oba scenarija poseban naglasak se dao na točan i pravodoban protok informacija prema svim tijelima i službama u skladu s njihovim nadležnostima.

Na vježbi su sudjelovali brodovi Hrvatske ratne mornarice OB SB-73 “Faust Vrančić”, DBM-82 “KRKA”, m/j “UČKA”, OB-02 “ŠOLTA”, gumene brodice 202, 203, 204, LEADER i BLJESAK te zrakoplov PILATUS PC-9 i besposadna letjelica ORBITER 3. Uz snage HRM-a na vježbi su sudjelovali i brodovi Ministarstva unutarnjih poslova RH P-103 “JOSIP JOVIĆ, P-204 “ŠKABRNJA” i P-205 “SVETI ROK, brodovi Lučke kapetanije Split “POJIŠAN” i “RH 1 ST”, civilni brodovi i/b “HIDRA”, m/v “KIJAC” i “PILOTINA” te brod Europske ribarske agencije OPV “LUNDY SENTINEL” s organskim dronom.

Sve operativne radnje i postupci izvršeni su u skladu sa Standardnim operativnim postupcima donešenih od strane Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru.

Objava Održana međuresorna vježba “COASTEX 22” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti