Završeno združeno djelovanje u Jadranskom moru MVV ADRION 22 LIVEX

Mimohodom brodova u Splitskom kanalu, u znak pozdrava kojeg su uputile posade čelnicima ratnih mornarica ADRION inicijative, koji su vježbovne aktivnosti promatrali sa motorne jahte "Učka", završila je vojna vježba ADRION 22 LIVEX, koja se u srijedu i četvrtak, 8. i 9. lipnja 2022., provodila u Splitu i u akvatoriju srednjeg Jadrana.

Aktivnosti na moru u četvrtak, 9. lipnja, započele su vježbom terorističkog napada na brodove u trenutku njihova isplovljenja iz uvale u kojoj su bili na sidru. Potom su uslijedile vježbe naprednog manevriranja te mimoplov brodova. Vježba je završila uplovljavanjem u luku Lora.

U cilju jačanja interoperabilnosti u vježbi su sudjelovale pomorske snage ratnih mornarica svih šest zemalja članica ADRION inicijative: Albanije, Crne Gore, Grčke, Italije, Hrvatske i Slovenije. U vježbovnim aktivnostima zapovjedni brod bio je ophodni brod ŠB-72 ANDRIJA MOHOROVIČIĆ uz kojeg su iz sastava Hrvatske ratne mornarice sudjelovali brodovi: raketna topovnjača RTOP-41 VUKOVAR, obalni ophodni brod OOB-31 OMIŠ, desantni brod minopolagač DBM-81 CETINA te dvije gumene brodice. U združenom djelovanju na moru snagama HRM-a pridružili su se brod P-133 LISSUS albanske ratne mornarice (RM), P 71 RITSOS RM Helenske Republike, P493 ITS FOSCARI i helikopter Augusta-Bell AB -212 talijanske RM te zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – helikopter Mi8 MTV-1 i zrakoplov PC-9M.

Uz navedeno, osim tima za prekrcaj, MIO (Maritime Interdiction Operations) tima Flote HRM-a, koji je u svom sastavu imao pripadnike slovenske i albanske ratne mornarice, u vježbi su sudjelovali MIO timovi talijanske i grčke mornarice.

Zapovjedništvo snaga brzog odgovora, ustrojeno na ophodnom brodu ŠB-72 ANDRIJA MOHOROVIČIĆ, također je bilo sastavljeno od osoblja ratnih mornarica svih zemalja sudionica. Putem informacijskog sustava V-RMTC (Virtual Regional Maritime Traffic Center) u vježbi su sudjelovala i nacionalna mornarička središta. Direktor vježbe na moru bio je kapetan fregate Marinko Rubić, a u vježbi je sudjelovalo ukupno 282 pripadnika ratnih mornarica.

Vježbom na Jadranskom moru završilo je ovogodišnje izdanje vježbe ADRION, u cijelosti provedeno u organizaciji Hrvatske ratne mornarice. Prve aktivnosti, 18. ADRION seminar i glavna planska konferencija vježbe održani su u ožujku u Splitu, dok je završna planska konferencija provedena u travnju. Računalno potpomognuta vježba ADRION 22 CAX po prvi puta se provodila u Hrvatskoj. U suradnji sa Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Splitu održana je 6. i 7. lipnja u prostorima fakulteta.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli izrazio je zadovoljstvo tijekom vježbe, prikazanim sposobnostima sudionika i ostvarenim ciljevima vježbe. “Za sve sudionike je vježba ADRION od iznimne važnosti u području regionalne suradnje ali i zbog doprinosa i jačanja interoperabilnosti na globalnoj razini, obzirom da su sve zemlje sudionice članice NATO saveza. Zahvaljujem svim sudionicima na uspješnom doprinosu razvoju zajedničkih sposobnosti, jačanju međusobnog povjerenja te izraženoj spremnosti u suočavanju sa izazovima na moru. Posebno pritom zahvaljujem Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, u suradnji s kojim je provedena vježba CAX”, rekao je kontraadmiral Raffanelli.

Zapovjednik računalno potpomognute vježbe ADRION 22 CAX, kapetan bojnog broda Teo Prolić istaknuo je značaj pripreme i provedbe vježbe ovakvog tipa za ukupne sposobnosti HRM-a naglasivši kako je uspješnom provedbom ove vježbe HRM, uz potporu Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, potvrdila razvoj sposobnosti koju do sada nije imala. “Primjena stečenih spoznaja i iskustava otvara mogućnost provedbe složenijih računalno potpomognutih vježbi iz područja pomorske sigurnosti. Ovakav način uvježbavanja racionalna je zamjena realnim uvježbavanjima na moru, uz olakšano planiranje, značajno smanjenje troškova, eliminiranje brojnih rizika i mogućnost učenja na pogreškama bez stvarne štete”.

Direktor vježbe na moru ADRION 22 LIVEX kapetan fregate Marinko Rubić također je izrazio zadovoljstvo te naglasio da je vježba u cijelosti provedena uspješno u skladu sa planiranim. “Još jednom se dokazala kao izvrsna prilika za ADRION pomorske snage u jačanju razumijevanja i suradnje pri planiranju i provedbi pomorskih operacija. Sveukupan dojam zapovjednika svih brodova i ostalih sudionika vježbe jest kako su svi ciljevi vježbe u potpunosti ostvareni”, rekao je.

Slijedom principa rotacije domaćin vježbe ADRION 2023. godine biti će Talijanska Republika.

Objava Završeno združeno djelovanje u Jadranskom moru MVV ADRION 22 LIVEX pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti