Komodor Dojkić na godišnjem skupu predstavnika obalnih straža u Varšavi

Načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić sudjelovao je na 5. godišnjem okupljanju predstavnika obalnih straža zemalja Europske unije održanom 31. svibnja i 1. lipnja 2022. u Varšavi, u Republici Poljskoj

MUz kmd Dojkića skupu su nazočili Mirna Kovač Bašić iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Siniša Orlić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U svojstvu predsjedatelja Forumom europskih obalnih straža u mandatu od srpnja 2021., skupu se prigodnim riječima obratio kmd Dojkić prezentiravši učinjeno kao i ono što predstoji realizirati do primopredaje predsjedanja, u rujnu 2022.

Dojkić je posebno istaknuo rad Projektnog ureda Foruma na nekoliko inicijativa: pokrenut je proces ažuriranja Poslovnika ECGFF-a (ECGFF Terms of Reference), stavljen je na razmatranje prijedlog Helenske Republike o načinu odabira zemalja koje će predsjedati Forumom, podržana je pravna inicijativa Francuske Republike kao i inicijativa prof. dr. Christiana Buegera sa Sveučilišta u Kopenhagenu vezano uz sigurnost podmorskih kablova.

Kmd Dojkić na kraju je najavio Plenarnu konferenciju  koja će se u Podstrani održati 6. i 7. rujna u organizaciji Ministarstva obrane RH i pod pokroviteljstvom Europske komisije te pokaznu vježbu na moru COASTEX 22, koja će se provesti u sklopu konferencije.

Godišnja okupljanja predstavnika obalnih straža zemalja Europske unije organizira Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) koja trenutno predsjedava upravljačkim odborom tripartitnoe radne skupine u kojem su još Europska agencija za nadzor ribarstva (EFCA) i Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), a u cilju savjetovanja s tijelima zemalja članica Europske unije i partnerima koji obavljaju funkcije obalne straže.

Podsjetimo, tijekom hrvatskog predsjedanja održane su tri tematske radionice i jedan sastanak radne skupine. Prva radionica, na temu “Modern Technologies in the Fisheries Control System” održana je u studenom 2021., u organizaciji Europske agencije za kontrolu ribarstva (EFCA) i Ministarstva poljoprivrede RH.

Druga radionica (“Remotely Piloted Aircraft Services for maritime surveillance”) održana je u veljači 2022. godine u Lisabonu, u Portugalu, u organizaciji Europske agencije za pomorsku sigurnost i hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  Na temu “Multipurpose Maritime Operations-Best Practices”, u Cavtatu je u travnju održana treća radionica, u organizaciji Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Sastanak radne skupine za kibernetičku sigurnost održao se početkom svibnja u Podstrani u organizaciji Hrvatske ratne mornarice.

Godišnji skup predstavnika obalnih straža u Varšavi | Family foto

 

Objava Komodor Dojkić na godišnjem skupu predstavnika obalnih straža u Varšavi pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti