Ministar Krstičević na 21. Maratonu lađa na Neretvi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, prisustvovao je danas, 11. kolovoza 2018. na 21. Maratonu lađa na Neretvi koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović.

Ministar Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH čestitao je svim sudionicima i organizatorima te je izrazio zadovoljstvo što svake godine ovoj manifestaciji prisustvuje sve više ljudi, a što je pokazatelj kako je Maraton lađa postao nacionalni, športski i kulturni spektakl.

"Naš je narod opstao i sačuvao identitet kroz stoljeća, pa tako i ovaj događaj, iako pokrenut prije 20-ak godina postaje dio naše tradicije i baštine, te važna turistička atrakcija", naglasio je ministar te rekao kako je zahvaljujući ovom maratonu, lađa postala prepoznatljiv simbol čitavog neretvanskog kraja.

Posebno je istaknuo kako ova manifestacija predstavlja i pomorsku baštinu i vrijednost koju nosi i Hrvatska ratna mornarica. „Dan Hrvatske ratne mornarice 18. rujna izabran je u sjećanje na događaj 887. godine kada su Neretljani pod knezom Branimirom pobijedili Mlećane kod Makarske i zaustavili ih u naumu da unište malu hrvatsku neretljansku kneževinu“, rekao je ministar te u tom kontekstu najavio kako će se ove godine Dan hrvatske ratne mornarice obilježiti u Pločama gdje će se prezentirati i nove sposobnosti HRM-a, postrojba Satnija mornaričkog desantnog pješaštva.

Svim sudionicima Maratona lađa ministar Krstičević poručio je kako su pozitivno rivalstvo i sportski duh bitni za pojedinca i društvo, istaknuo kako samo zajedništvo, hrabrost, požrtvovnost i timski duh daju rezultate. „Kad je Hrvatska zajedno, na okupu, tada nema cilja kojeg ne možemo ostvariti“ zaključio je.

Foto: HINA/ Mario Strmotić

Vijesti