Zajednička obuka specijalnih snaga RH i SAD

Na području splitskog akvatorija te vojnih poligona OSRH tijekom mjeseca travnja provodi se zajednička obuka pripadnika specijalnih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

U sklopu planiranih aktivnosti bilateralne vojne suradnje provodi se zajednička obuka u cilju razvoja i jačanja interoperabilnosti partnerskih snaga, te spremnosti za provedbu temeljnih zadaća specijalnih snaga. U ovoj je obuci naglasak na zajedničkom uvježbavanju jedne od glavnih zadaća specijalnih snaga u sklopu pomorskih specijalnih operacija, a to je izravna akcija (Direct Action). U obuci sudjeluju pripadnici 2. grupe specijalnih snaga našeg Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) te pripadnici postrojbe mornaričkih specijalnih snaga za Europu (NSWTU-E-Naval Special Warfare Task Unit-Europe) američkog Zapovjedništva za specijalne operacije za Europu (SOCEUR – Special Operations Command Europe) – Navy Seals. U aktivnost su uključeni i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Zanimljivo je gledati sposobnosti hrvatskih i američkih specijalnih snaga. To je dodatna potvrda važnosti zajedničkog uvježbavanja. Imali smo priliku vidjeti fantastičnu vojničku vještinu, znanje, ekspertizu, profesionalizam i posvećenost vojničkim zadaćama. Imajući u vidu događaje u svijetu, posebno u Ukrajini, ovo je jedan mali doprinos ideji potvrđivanja političkog jedinstva i spremnosti na zajedničku suradnju u obrani saveznika, savezništva i partnera. Budite uvjereni da su hrvatske Oružane snage spremne i voljne preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti kolektivne obrane. To ćemo raditi i kroz sudjelovanje u NATO borbenim skupinama, a isto tako i u savezničkim snagama za brzi odgovor (NRF)” rekao je admiral Hranj, načelnik GS OSRH, prilikom današnjeg obilaska aktivnosti i sudionika vježbe.

Obuka koja se provodi svojevrsna je priprema i uvod za vježbu TROJAN FOOTPRINT 22, ovogodišnji glavni obučni događaj specijalnih snaga u Europi. Vježba TROJAN FOOTPRINT provodit će se pod zapovijedanjem američkog Zapovjedništva za specijalne operacije u Europi (SOCEUR), u nekoliko NATO država, a među njima i u Hrvatskoj. Cilj vježbe je poboljšanje sposobnosti specijalnih snaga u suprostavljanju raznim vrstama prijetnji, integracija s konvencionalnim snagama te povećanje interoperabilnosti s NATO saveznicima i europskim partnerima.

Objava Zajednička obuka specijalnih snaga RH i SAD pojavila se prvi puta na MORH.Vijesti