Potvrđena spremnost pripadnika 37. HRVCON za KFOR i deklariranih snaga BGMP I

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja i u vojarnama Hrvatske vojske, od 4. do 14. travnja 2022. održana je vojna vježba "STABILNOST 22" na kojoj je provedeno ocjenjivanje spremnosti snaga 37. hrvatskog kontingenta KFOR i deklariranih snaga BGMP I.

Cilj vježbe bio je provesti integraciju snaga, demonstraciju sposobnosti i ocjenjivanje spremnosti snaga za provedbu zadaća. Snage su se ocjenjivale sukladno CREVAL metodologiji (VOL II) ocjenjivanja borbene spremnosti postrojbi (Combat Readiness Evaluation), a samo ocjenjivanje provelo se u dvije faze: in barracks (administrativno ocjenjivanje) i in field (ocjenjivanje sposobnosti na zemljištu).

Ocjenjivački tim ocijenio je 37. hrvatski kontingent KFOR spremnim za upućivanje u područje razmještaja na Kosovo. Redovita rotacija kontingenta planirana je tijekom svibnja 2022., a glavninu snaga čine pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi, Gardijske mehanizirane brigade.

Uspješno je ocijenjena i Borbena grupa mehaniziranog pješaštva (BGMP I). Podsjetimo, jedna od zadaća u sklopu misije Hrvatske kopnene vojske je doprinos kolektivnoj sigurnosti u okviru NATO saveza, a taj doprinos se očituje kroz održavanje zahtijevanog stupnja borbene spremnosti postrojbi. Ova borbena grupa ocijenjena je 2018. godine, no ove godine je ocjenjivanje ponovljeno u skladu s prihvaćenim standardima i propisanim normama ocjenjivanja borbene spremnosti. BGMP II ocijenjen je spremnim u prošloj godini, dok će se ocjenjivanje BGMP III provesti u listopadu ove godine.

Nositelj vojne vježbe “STABILNOST 22/1” je Hrvatska kopnena vojska, a časnik odgovoran za provedbu vježbe je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler. Na vježbi je sudjelovalo do 1100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije, Obavještajne pukovnije i Zapovjedništva specijalnih snaga.

Objava Potvrđena spremnost pripadnika 37. HRVCON za KFOR i deklariranih snaga BGMP I pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti