Pripadnicima HV-a u vojarni na Plesu održano predavanje o islamu

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u ponedjeljak 7. ožujka 2022. kandidatima za sastavnicu 35. HRVCON KFOR-a održao je predavanje o islamu voditelj kabineta muftije i tajnik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj Nermin ef. Botonjić. Od samih početaka sudjelovanja u mirovnim misijama diljem svijete, pripadnici Oružanih snaga RH prolaze opsežnu kulturološku pripremu kao pomoć pri snalaženju u multinacionalnom okružju u sredinama gdje prevladavaju islamska kultura i religija.

Imam Botonjić upoznao je pripadnike kontingenta s kosovskom tradicijom i islamskom religijom, pri čemu je naglasio važnost poznavanja značajki islama kao prevladavajuće religije domicilnog stanovništva na Kosovu koja prožima sve segmente društva. Predavač je posebno istaknuo kako je specifično za ovo područje da običajno pravo i kulturna tradicija imaju često prioritet pred onim vjerskim. Predavanja su završila u interaktivnom razgovoru i odgovorima predavača na mnogobrojna pitanja.

Podsjećamo kako je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatski sabor na sjednici 27. studenoga 2020. donio je Odluku o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. U operaciju potpore miru KFOR na Kosovu upućuje se u 2021. i 2022. do 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s do dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, uz mogućnost rotacije.

 

Objava Pripadnicima HV-a u vojarni na Plesu održano predavanje o islamu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti