Natjecanje za njemačku značku osposobljenosti

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (eFP – enhanced Forward Presence) sudjelovali su na vojnom natjecanju za Značku osposobljenosti njemačkih oružanih snaga (German Armed Forces Proficiency Badge).

Natjecanje je održano od 13. do 17. prosinca 2021. u vojarni Bemowo Piskie i okolici u Poljskoj u organizaciji Borbene grupe Poljska, a pod stručnim vodstvom pripadnika Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke.

Natjecalo se oko 400 pripadnika Borbene grupe Poljska i pripadnika poljskih snaga teritorijalne obrane. Za njemačku značku natjecalo se 13 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta koji su osvojili pet zlatnih, pet srebrnih i jednu brončanu značku.

„Natjecanje u multinacionalnom okruženju uvijek je izazov i prilika za odmjeravanje međusobnih snaga i jačanje zajedništva među partnerima“, istaknuo je voditelj hrvatskog tima natporučnik Nikola Pek.

Svrha ovakvih natjecanja je demonstracija dostignutih psihofizičkih sposobnosti pojedinaca, jačanje natjecateljskog duha i probijanje vlastitih granica izdržljivosti. Pripadnici hrvatskog kontingenta sudjeluju u skupnim i pojedinačnim natjecanjima unutar Borbene grupe Poljska i pri tome ostvaruju zapažene sportske uspjehe, čime potvrđuju svoju psihofizičku spremnost i borbeni duh.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela: test tjelesnih sposobnosti i test vojnih disciplina. Preduvjet za natjecanje bio je završen CLS i CBRN tečaj, odnosno tečaj iz prve pomoći i osnovni tečaj NBK zaštite. Test tjelesnih sposobnosti (basic fitness test) uključivao je šprint na 110 m, izdržaj u zgibu i trčanje dužine 1 km. Drugi dio natjecanja uključivao je vojne discipline (military training part): instinktivno gađanje pištoljem NATO kalibra 9 mm na 5, 10 i 15 m, plivanje u odori na 100 m te završnu pješačku hodnju s teretom od 15 kg na 6, 9 ili 12 km, ovisno o ranije ostvarenim rezultatima. Sve discipline bile su vremenski ograničene, ali i eliminacijske ukoliko se ne ostvari zadani standard. Naime, tijekom natjecanja svaka pojedina disciplina nosi bodove, a na temelju ukupno ostvarenih rezultata bilo je moguće osvojiti brončanu, srebrnu ili zlatnu značku.

Borbena grupa Poljska, u čijem sastavu je i 8. hrvatski kontingent, integrirana je u sastav 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a čine ju pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine i SAD-a koja je ujedno i vodeća nacija unutar Borbene grupe.

Objava Natjecanje za njemačku značku osposobljenosti pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti