16. dočasnička hodnja “Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara”

Dočasnički zbor Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" šesnaestu godinu zaredom organizirao je hodnju u sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara u četvrtak 25. studenog 2021.

U hodnji na trasi Osijek – Laslovo – Korođ – Tordinci – Ćelije – Vukovar sudjelovao je 61 pripadnik postrojbi Hrvatske kopnene vojske. Pripadnicima postrojbi Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” pridružili su se pripadnici zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske oklopno – mehanizirane brigade, Topničko raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije, Bojne veze i Bojne NBKO, na čelu s prvim dočasnikom Hrvatske kopnene vojske časničkim namjesnikom Daliborom Dumbovićem.

Cilj hodnje je posjetiti mjesta u istočnoj Slavoniji na prvoj crti bojišnice i odati počast braniteljima i civilima koji su podnijeli ogromnu žrtvu i pokazali iznimno herojstvo tijekom najtežeg razdoblja Domovinskog rata.

Na svakoj dionici puta sudionici Domovinskog rata ispričali su svoja svjedočanstva. Paljenjem svijeća u Laslovu odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima Laslova, koje ovih dana obilježava 30. obljetnicu okupacije.

Zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš istaknuo je važnost Laslova za obranu Osijeka riječima “što je Vukovar za Hrvatsku, to je Laslovo za Osijek”. Iduća postaja hodnje bila je u Korođu gdje je paljenjem svijeća odana počast poginulim i nestalim braniteljima Korođa, a načelnik općine Davor Adžić zahvalio je sudionicima hodnje na poštovanju koje pokazuju posjećujući mjesta stradanja. U Ćelijama, prvom mjestu koje je još u srpnju 1991. bilo do temelja razrušeno, Anđelko Kralj, branitelj Ćelija, podijelio je svoje svjedočanstvo o događajima na samom početku Domovinskog rata.

U Vukovaru su sudionici hodnje odali počast poginulim braniteljima Trpinjske ceste. Svoja iskustva iz tromjesečne opsade Grada ispričao umirovljeni časnički namjesnik Ivica Nikolić, nakon čega je uslijedila misa u crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju koju je predvodio velečasni Vladislav Mandura.

Svijeće su zapaljene i kod bijelog križa na Dunavu, a u Memorijalnome centru Domovinskog rata polaznici hodnje imali su priliku čuti svjedočanstvo doktorice Mirjane Sementić Rutko, djelatnice vukovarske ratne bolnice za vrijeme Domovinskog rata i predavanje o bitci za istočnu Slavoniju brigadira Petra Matanovića.

Među polaznicima ima onih koji već godinama sudjeluju u hodnji, no uvijek imaju priliku čuti nova svjedočanstva. Tako je narednik Antonio Cesarec, viši instruktor Središta za razvoj vođa “Marko Babić” iz Udbine, istaknuo kako se žrtva branitelja Vukovara ne smije zaboraviti i uvijek se mora odati počast palim herojima te kako mu je iznimna čast biti pripadnik postrojbe koja nosi ime po vukovarskome heroju i legendi “Groblja tenkova” Marku Babiću.

Objava 16. dočasnička hodnja “Sjećanje na junaštvo i žrtvu Vukovara” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti