Otvorenje izložbe “Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu 17. studenoga 2021. na otvorenju izložbe ŽRTVA VUKOVARA 1991. u suvremenoj umjetnosti temeljem međunarodnog natječaja za vizualne umjetnosti iz 2020./2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Pokrovitelj izložbe je Vlada Republike Hrvatske, a njezinom otvorenju nazočili su ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, predstavnici Grada Zagreba, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Akademije likovnih umjetnosti i drugi.

“Upravo ovakva izložba suvremene umjetnosti uoči Dana sjećanja na jedan specifičan, ali jako prodoran i dojmljiv način nas vraća u to vrijeme i izaziva kod svih veliku zahvalnost. Vukovar je temelj hrvatske države, naših branitelja i njihovih ratnih stradanja moramo se uvijek s poštovanjem prisjećati, kao i civilnih žrtava te nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina”, poručio je predsjednik Vlade.

“Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske, simbol stradanja i naše borbe za slobodu, a Domovinski rat temelj je moderne Hrvatske. Žrtvu hrvatskih branitelja nikada ne smijemo zaboraviti. Uspomenu na sve njih i na njihova junačka djela moramo prenositi na mlađe generacije kako bi oni znali na pravi način cijeniti i čuvati slobodu koju danas imamo”, rekao je ministar obrane.

Na kraju, Plenković se zahvalio organizatorima i autorima izložbe Idi Blažičko i Alexu Brajkoviću, Stjepanu Šandrku, Vjeranu Hrpki i Vladimiru Novaku.
Izložba će biti otvorena do 30. studenoga ove godine.

Objava Otvorenje izložbe “Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti