8. hrvatski kontingent sudjelovao u vježbi Rifle Forge

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (eFP – enhanced Forward Presence) sudjelovali su u vojnoj vježbi Rifle Forge koja se provodila od 30. listopada do 10. studenog 2021. na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj.

Na Danu uvaženih gostiju koji je održan 9. studenoga su nazočili veleposlanici Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Rumunjske i Hrvatske, članovi poljskog parlamenta, predstavnici Multinacionalnog zapovjedništva Sjeveroistok (MNC-NE), zapovjednik 15. mehanizirane brigade Poljske vojske, vojni kadeti te gradonačelnici, ravnatelji i učitelji. Nazočnima su prezentirane sposobnosti Borbene grupe Poljska.

Vježba Rifle Forge planirana je vojna vježba Borbene grupe Poljska u kojoj su se, sukladno zamišljenom scenariju, udružila sva oružja Borbene grupe kako bi se prikazala sinkronizacija direktne i indirektne vatrene potpore u obrambenim operacijama (Combine Arms live-fire exercise).

Zamjenik zapovjednika 8. hrvatskog kontingenta natporučnik Teo Viček o vježbi je rekao: “Tijekom vježbe udružili smo snage unutar Borbene grupe i pokazali sposobnosti koje smo uvježbavali zadnjih nekoliko mjeseci zajedno s našim partnerima kao bi unaprijedili našu interoperabilnost”.

Borbena grupa Poljska demonstrirala je svoje sposobnosti kroz sinkronizaciju vatrene moći što je kruna dosadašnje zajedničke obuke te je postignuta interoperabilnost snaga na terenu. Ovo je ukupno četvrta vježba Borbene grupe Poljska u kojoj sudjeluju pripadnici hrvatskog kontingenta/hrvatska bitnica sa samohodnim višecjevnim lanserom raketa (SVLR) “Vulkan M-92”.

Podsjetimo, 8. hrvatski kontingent sudjeluje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) u sastavu međunarodne Borbene grupe – Poljska s misijom pružanja vatrene potpore. Borbena grupa smještena je na sjeveroistoku Republike Poljske, integrirana je u sastav 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a čine ju pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i SAD-a koja je ujedno i vodeća nacija unutar Borbene grupe.

 

Objava 8. hrvatski kontingent sudjelovao u vježbi Rifle Forge pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti