Zapovjedništvo specijalnih snaga provelo vojnu vježbu “MEDUZA 21”

Vojna vježba Zapovjedništva specijalnih snaga "MEDUZA 21", provedena je od 25. do 29. listopada 2021. godine na području Splitskog akvatorija te u vojarnama "Admiral Flote Sveto Letica Barba" u Splitu, "Josip Jović" u Udbini te "Knez Trpimir" u Divuljama.

Vježba je provedena u cilju ocjenjivanja Zapovjedništva specijalnih snaga za dostizanje NATO ciljeva sposobnosti (SOMTG – Special Operations Maritime Task Group).

Vježba je združenog karaktera te su uz specijalne snage u potpori provedbe sudjelovale i snage Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za kiberneticki prostor, Zapovjedništva za potporu te Obavještajne pukovnije.

Kao potvrda vrhunske osposobljenosti i postupanja po strogo određenim i vrlo visokim standardima definiranim NATO pravilnikom za ocjenjivanje SOFEVAL kriterijima (Special Operations Forces Evaluation), bila je ocjena borbeno spremni, a koja je relevantna i priznata u svim zemljama članicama NATO saveza.

Ovim ocjenjivanjem Republika Hrvatska postala je jedna od rijetkih NATO članica koje u svom sastavu imaju NATO certificiranu Pomorsku grupu specijalnih snaga – SOMTG.
Vježba je provedena uz poštivanje protuepidemijskih mjera.

 

Objava Zapovjedništvo specijalnih snaga provelo vojnu vježbu “MEDUZA 21” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti