Državni tajnik Jakop i general Tuškan u OVZ-u u Divuljama

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop i zapovjednik Zapovjedno operativnog zapovjedništva Glavnog stožera Oružanih snaga RH i ujedno zapovjednik vojnih snaga Vatrogasno operativnog zapovjedništva u Divuljama u Protupožarnoj sezoni 2018.

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop i zapovjednik Zapovjedno operativnog zapovjedništva Glavnog stožera Oružanih snaga RH i ujedno zapovjednik vojnih snaga Vatrogasno operativnog zapovjedništva u Divuljama u Protupožarnoj sezoni 2018., brigadni general Krešo Tuškan sudjelovali su u utorak, 10. srpnja 2018. godine na radnom sastanku koji je upriličen povodom posjeta povjerenika za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije Christosa Stylianidesa Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama.

Uz državnog tajnika Jakopa i generala Tuškana, na radnom sastanku koji je održan u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje nazočili su ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik PU Splitsko–dalmatinske Slobodan Marendić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić i ravnatelj Društva Crvenog križa Splitsko – dalmatinske županije Željko Grubišić.

Na sastanku se razgovaralo o ulozi, cilju i svrsi Operativno vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, sustavu vatrogastva i požarima otvorenog prostora, nakon čega su predstavnici civilne zaštite obišli Operativno vatrogasno zapovjedništvo te se upoznali s opremom i tehnikom žurnih službi.

Tom prigodom, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije Stylianides istaknuo je kako je impresioniran visokom kvalitetom i profesionalnošću osoblja u Operativnom protupožarnom središtu u Divuljama. „Razgovarali smo i o novim europskim mjerama sigurnosti i shvatili da Europa može računati na Hrvatsku u tim zaštitnim mehanizmima kada se budemo suočili s požarima, ali i s drugim tipovima prirodnih nepogoda", rekao je Stylianides.

Prije posjeta Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u priobalju, u Splitu je u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko održana konferencija na temu „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana“ kojoj je prisustvovao državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop.

Konferenciji su, uz državnog tajnika MORH-a Jakopa, prisustvovali i povjerenik za humanitarnu pomoći i upravljanje krizama Unije Christos Stylianides, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik gradonačelnika Grada Splita Nino Vela, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Cilj konferencije o Mehanizmu Unije bio je okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite kako bi se raspravljalo o novom, unaprijeđenom Mehanizmu Unije, uspostavi mehanizma rescEU, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji su održana i dva panela o šumskim požarima u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2017. godine, lokalnim organizacijama civilne zaštite u Hrvatskoj te o potpori mehanizma Unije za civilnu zaštitu u trećim zemljama.



Vijesti