Vlada usvojila izvješće o aktivnostima u provedbi posebnih mjera zaštite od požara

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/2021-03-25-banozic-vlada-870x600-1.jpg
Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako je prošlogodišnja protupožarna sezona bila izazovna i zahtjevna zbog situacije vezane uz pandemiju koronavirusa | Foto: MORH/F. Klen

Zahvaljujem pripadnicima HV-a, pilotima i tehničarima PP eskadrile te svima koji su pridonijeli uspješno provedenoj protupožarnoj sezoni u 2020., poručuje Banožić

Vlada Republike Hrvatske na 53. sjednici održanoj u srijedu, 14. travnja 2021. godine usvojila je Konačno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini.

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako je prošlogodišnja protupožarna sezona bila izazovna i zahtjevna zbog situacije vezane uz pandemiju koronavirusa, no kako su protupožarne namjenski organizirane snage Hrvatske vojske uz koordinaciju i suradnju s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom te ostalim sastavnicama sustava, uspješno izvršile sve postavljene zadaće.

„Ovom prigodom želim se još jednom zahvaliti pripadnicima Hrvatske vojske, pilotima i tehničarima Protupožarne eskadrile, vatrogascima te svima koji su pridonijeli uspješno provedenoj protupožarnoj sezoni u 2020. godini. Tijekom glavnog napora protupožarne sezone Hrvatska vojska stavila je na raspolaganje dovoljan broj pripadnika i operativne tehniku za gašenje požara, odnosno šest zrakoplova tipa Canadair, šest izviđačko–navalnih zrakoplova tipa Air Tractor te dva transportna helikoptera“, rekao je ministar i istaknuo kako se korištenje zrakoplova i besposadnih sustava pokazalo izrazito korisnim zbog rane detekcije požara termovizijskom kamerom i geolociranje „žarišnih točaka“.

„O angažmanu protupožarne eskadrile tijekom prošle godine najbolje svjedoče brojke. Protupožarne zračne snage na temelju 181 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice izvršile su više od 3400 letova, gdje su ostvarile oko 511 sati naleta i izbacile oko 17 tisuća tona vode“, kazao je ministar Banožić te dodao kako su u tijeku pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu.

„Uvjeren sam kako će sve sastavnice, u skladu sa svojim nadležnostima i zadaćama, provesti kvalitetne pripreme te kako ćemo uspješno zaštiti živote naših građana i imovinu“, zaključio je ministar obrane.

Objava Vlada usvojila izvješće o aktivnostima u provedbi posebnih mjera zaštite od požara pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja