Krstičević na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/04/20200415-nato-sastanak-1024x683.jpg
Krstičević na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a | Foto: MORH

Hrvatska je brzom primjenom sveobuhvatnih mjera uspjela spriječiti nekontrolirano širenje virusa, rekao je ministar

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je u srijedu, 15. travnja 2020. na izvanrednom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća u formatu ministara obrane zemalja članica NATO-a, koji je prvi puta održan putem video telekonferencije.

Sastanak je održan na temu krize izazvane COVID – 19, a sastankom je predsjedao glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg.

Ministri obrane na sastanku su raspravljali o aktualnoj krizi izazvanoj COVID-19 te razgovarali o aktivnostima koje NATO i Saveznici poduzimaju u borbi protiv pandemije.

Od početka krize NATO adekvatno reagira na pandemiju provodeći preventivne mjere

U raspravi je naglašeno kako NATO od početka ove krize adekvatno reagira na pandemiju provodeći preventivne mjere, osiguravajući nastavak svih operacija i aktivnosti koje su u tijeku, istovremeno pružajući pomoć Saveznicama u borbi protiv virusa. U tom kontekstu naglašena je značajna uloga oružanih snaga savezničkih zemalja u pružanju potpore civilnim institucijama u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa, koja uključuje logistiku i planiranje, terenske bolnice i bolničke brodove, prijevoz pacijenata, repatrijacija građana iz inozemstva te dezinfekciju javnih površina i graničnih prijelaza. Isto tako, naglašeno je kako se situacija pandemije pokušava iskoristiti za širenje lažnih i štetnih informacija te je zaključeno da članice trebaju usko surađivati na prepoznavanju takvih informacija odnosno kao i do sada nastaviti pravovremeno istinito i transparentno komuniciranje.

Krstičević: Uvjeren sam da ćemo iz ove globalne krize izaći još jači

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom izlaganju iznio je hrvatska iskustva osvrnuvši se i na nedavni razorni potres u Zagrebu, kazavši kako je Hrvatska vojska u obje krize reagirala pravovremeno te odmah pružila potrebnu pomoć civilnim institucijama. Spomenuo je pritom postavljanje medicinskog kampa i pružanje potpore u borbi s posljedicama potresa koristeći osoblje, vojnu mehanizaciju i besposadne letjelice.

„Mi smo Savez koji se temelji na zajedničkim vrijednostima. Sada dijelimo i isti i vrlo ozbiljan izazov. Svi su naši napori sada usmjereni na suzbijanje pandemije. No moramo početi procjenjivati dalekosežne posljedice koje će ona imati na naša društva“ poručio je ministar ovom prilikom.

Također, ministar je istaknuo kako je Hrvatska brzom primjenom sveobuhvatnih mjera na početku izbijanja COVID-19, uspjela spriječiti nekontrolirano širenje virusa. „Uvjeren sam da ćemo iz ove globalne krize izaći još jači ”, zaključio je na kraju ministar Krstičević.

Objava Krstičević na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja