Ministar Banožić posjetio protupožarne snage na požarištu kod Trogira

Čestitam svakom hrvatskom vojniku koji je bio uključen do sada u sve zadaće, na kopnu i iz zraka i siguran sam da ćemo ovu PP sezonu uspješno privesti kraju, poručio je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj obišli su u utorak, 3. kolovoza 2021. protupožarne snage angažirane na gašenju velikog požara koji je dan ranije buknuo kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na teranu ih je dočekao Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.
Ministar Banožić osvrnuo se na jučerašnji angažman Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH istaknuvši kako je na terenu sveukupno bilo angažirano 10 protupožarnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su gasili tri požara u Hrvatskoj te sudjelovali u humanitarnoj zadaći pružanja pomoću u gašenju požara u Republici Turskoj.

“Čestitam svakom hrvatskom vojniku koji je bio uključen do sada u sve zadaće, na kopnu i iz zraka i siguran sam da ćemo ovu protupožarnu sezonu uspješno privesti kraju”, poručio je ministar Banožić.

Posebno je istaknuo kako su na temelju zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta RH na požarište izašli i pripadnici Hrvatske kopnene vojske koji su smješteni u Divuljama, kako bi bili potpora vatrogasnim snagama u saniranju požarišta. „Ovako pokazujemo spremnost Hrvatske vojske i dobru suradnju sa civilnom zaštitom. Do sada smo odgovorili na brojne izazove koji smo imali“, rekao je ministar istaknuvši kako su u ovoj godini od počeka PP sezone zračne snage sudjelovale u gašenju ukupno 50 požara od kojih je najviše, njih 20, bilo u Šibenskoj-kninskoj županiji.

Ministar je također pohvalio uspješnu suradnju i značajnu ulogu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama gdje se prate događanja na terenu što omogućuje brzu reakciju u slučaju požara i pokazuje spremnost svih uključenih snaga.

Osvrnuvši se na humanitarnu zadaću pružanja pomoću u gašenju požara u Turskoj ministar je rekao: „Uvijek smo spremni pomoći našim partnerskim i prijateljskim zemljama, kao što su i oni uvijek bili spremni pomoći nama. Unatoč tome što pojedine zemlje imaju brojniju tehniku oni trebaju pomoć naših iskusnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Siguran sam da ćemo na ovoj zadaći još jednom pokazati da smo uistinu na vrhuncu zadatka i kao takvi smo priznati u cijelom svijetu“.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković rekao je da je požar kod Segeta Gornjeg pod nadzorom vatrogasaca od jutarnjih sati. “Kad su se u jutarnjim satima uključila dva Canadaira požar je stavljen pod kontrolu vatrogasaca. Tijekom cijele noći vatrogasci su imali pune ruke posla i nadljudskim naporima su neke stvari noćas rješavane. Iako su požari odbijeni i stavljeni pod kontrolom, moramo biti oprezni i zato ćemo zajedno rasporediti snage. Vatrogasci i Hrvatska vojska djelovat će u samom požarištu i kontrolirati će krajnje rubove požarišta”, istaknuo je.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević rekao je da je ovo najveći požar u posljednje tri godine u Hrvatskoj što se tiče izgorene površine, ali obzirom da je najvećim dijelom riječ o niskom raslinju, materijalna šteta nije velika.

Objava Ministar Banožić posjetio protupožarne snage na požarištu kod Trogira pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja