Državni tajnik Jakop na Memorijalnoj hodnji Izraelskih obrambenih snaga

U sklopu Memorijalne hodnje IDF -a u Čakovcu je otkrivena spomen-ploča izraelskoj nacionalnoj junakinji Hanni Szenes

Obilaskom Spomen-parka Brezovica te polaganjem vijenaca kod spomenika “Kameni cvijet” u Spomen-području Jasenovac u srijedu, 21. srpnja 2021. nastavljena je Memorijalna hodnja Izraelskih obrambenih snaga “Operation Lighting of the Heavens”na području Republike Hrvatske.

Vijence su položili izaslanik ministra obrane brigadni general Ante Tolić te zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta Izraelskih obrambenih snaga general-bojnik Itai Veruv.

Tom prigodom, veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor zahvalio je Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu obrane i Ministarstvu vanjskih poslova na potpori ovoj aktivnosti Izraelskih obrambenih snaga.

Izaslanstva su se potom uputila prema Gradu Čakovcu gdje je u parku ispred Utvrde Zrinski otkrivena spomen-ploča izraelskoj pjesnikinji i nacionalnoj junakinji Hanni Szenes koja je kao pripadnica savezničkih snaga sudjelovala u Drugom svjetskom ratu, a uhićena je u okolici Grada Čakovca.
Otkrivanju spomen-ploče nazočili su izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop, veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec i drugi uzvanici.

Državni tajnik Jakop tom je prigodom u ime Ministarstva obrane izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovoj memorijalnoj hodnji u spomen na izraelsku junakinju Hannu Szenes istaknuvši kako se radi o iznimnoj i neustrašivoj ženi, a otkrivanjem spomen-ploče odaje se počast njezinom hrabrom pothvatu.

“Ova aktivnost zbližila je naše vojske i produbila odnose među našim državama”, rekao je državni tajnik Jakop.

Međimurski župan Posavec podsjetio je na važnu ulogu Židova u razvoju Međimurja rekavši kako se otkrivanjem ove spomen-ploče osuđuju svi zločinački režimi te odaje počast svim nevinim žrtvama tih režima.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula je važnu ulogu izraelske nacionalne junakinje u pružanju otpora nacistima, kao i veliku ulogu Hanne Szenes u spašavanju njezinih sunarodnjaka.

Zapovjednik izraelskih specijalnih snaga general-bojnik Veruv na kraju je zahvalio Republici Hrvatskoj i Hrvatskoj vojsci na gostoprimstvu.

Memorijalna hodnja IDF-a u spomen na izraelsku nacionalnu junakinju provodi se od 19.-22. srpnja 2021. na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Mađarske, a započela je u Republici Sloveniji gdje je 100 pripadnika izraelskih zračno-desantnih i specijalnih snaga, pet pripadnika Hrvatske vojske, pet pripadnika OS Slovenije te jedan pripadnik OS Ujedinjene Kraljevine izvelo združeni padobranski skok te tako obilježilo početak ove aktivnosti.

Memorijalna hodnja obuhvaća obilazak dijela povijesnih lokaliteta kojima je prolazila Hannah Szenes i ima povijesno-edukativnu dimenziju, kao i dimenziju jačanja suradnje oružanih snaga dviju država, a doprinosi sveukupnom jačanju prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael.

Objava Državni tajnik Jakop na Memorijalnoj hodnji Izraelskih obrambenih snaga pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja