Memorijalna hodnja Izraelskih obrambenih snaga “Operation Lightning of the Heavens” u RH

Memorijalna hodnja IDF-a provodi se od 19.-22. srpnja 2021. na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Mađarske

Polaganjem vijenaca na spomeniku “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” te spomeniku Mojsiju na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj u utorak, 20. srpnja 2021. pripadnici Izraelskih obrambenih snaga započeli su Memorijalnu hodnju “Operation Lightning of the Heavens” na području Republike Hrvatske.

Vijence su položili direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić s izaslanstvom Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta Izraelskih obrambenih snaga, general-bojnik Itai Veruv.

Sudionicima ove memorijalne hodnje, u kojoj uz pripadnike izraelskih obrambenih snaga sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga RH, Slovenske vojske te pripadnik Oružanih snaga Ujedinjene kraljevine, u ovoj se prigodi obratila Julija Barunčić Petikosić iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata koja je govorila o tijeku događja u Domovinskom ratu i podnesenoj žrtvi hrvatskih branitelja za samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Memorijalna hodnja IDF-a provodi se od 19.-22. srpnja 2021. na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Mađarske, a započela je u ponedjeljak, 19. srpnja u Republici Sloveniji gdje je 100 pripadnika izraelskih zračno-desantnih i specijalnih snaga, pet pripadnika Hrvatske vojske, pet pripadnika OS Slovenije te jedan pripadnik OS Ujedinjene Kraljevine, izvelo združeni padobranski skok te tako obilježilo početak ove aktivnosti u spomen na Hannah Szenes, izraelsku pjesnikinju i nacionalnu junakinju.

Naime, sama aktivnost obuhvaća obilazak dijela povijesnih lokaliteta kojima je prolazila Hannah Szenes kao pripadnica savezničkih snaga u 2. svjetskom ratu, te hodnja ima povijesno-edukativnu dimenziju, kao i dimenziju jačanja suradnje oružanih snaga dviju država, a doprinosi sveukupnom jačanju prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael.

Objava Memorijalna hodnja Izraelskih obrambenih snaga “Operation Lightning of the Heavens” u RH pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja