Banožić na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG Vinkovci

Vi ste osim stvaranja Hrvatske države stvarali i Hrvatsku vojsku. Danas mnoge vojarne i poligoni nose ime po slavnim imenima vaših kolega, istaknuo je ministar obrane

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u subotu, 29. svibnja 2021. godine na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci.

Uz ministra Banožića, svečanom obilježavanju su nazočili članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika, izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga umirovljeni general Ivan Kapular, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru te gradonačelnik Otoka Josip Šarić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, predsjednik Udruge ratnih veterana 109. Brigade ZNG Vinkovci umirovljeni bojnik Jakov Milanović, 1. ratni zapovjednik 109. brigade ZNG Vinkovci umirovljeni pukovnik Ivo Petrinović i drugi.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 109. brigade ZNG Vinkovci kod spomenika Hrvatskih branitelja, a zatim je služena misa zadušnica u crkvi Sv. Euzebija i Poliona. Nakon toga je u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” održan svečani program obilježavanja 30. obljetnice osnutka 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci.

Tom prigodom, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić svim nazočnima prenio je pozdrave i čestitke predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Izrazio je zahvalnost za žrtvu hrvatskih branitelja, zajedništvo i spremnost na obranu Hrvatske. “Zahvaljujem se kao generacija koja je imala tu sreću ne sudjelovati u ratu, ne osjetiti gubitak i bol koji ste vi osjetili, ali isto tako kao generacija koja ima sreću od vas učiti, ne samo kako se stvarala Hrvatska nego i kako ju je voljeti”, istaknuo je ministar obrane i rekao kako na temeljima slavnih gardijskih brigada i na zajedništvu počivaju temelji Hrvatske vojske.

“Vi ste osim stvaranja Hrvatske države stvarali i Hrvatsku vojsku. Danas mnoge vojarne i poligoni nose ime po slavnim imenima vaših kolega”, rekao je Banožić te naglasio važnost žrtve hrvatskih branitelja, ali i obvezu modernizacije Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Ovo je prigoda da se s ponosom prisjetimo veličanstvene 1991. godine. Tu posebno mjesto pripada 109. brigadi i njenim bojovnicima jer je ova brigada među prvim ustrojenim postrojbama Zbora narodne garde”, istaknuo je izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH umirovljeni general Ivan Kapular.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić rekao je kako se s ponosom i zahvalnošću trebamo sjećati svih onih koji su položili svoje živote za Hrvatsku. “Svi mi koji smo sudionici tog vremena, u bilo kojoj postrojbi, znamo što je bila 109. brigada”, istaknuo je Šarić.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić uputio je čestitku povodom 30. obljetnice te izrazio zahvalnost svim pripadnicima koji su sudjelovali u obrani Slavonije, Srijema i Hrvatske. “Oni su ugradili živote u temelje naše Hrvatske i zato im hvala. Nikad ih ne smijemo zaboraviti!”, istaknuo je Galić.

“Vi ste imali tu čast i hrabrost biti dio stvaranja Republike Hrvatske”, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te izrazio zahvalnost svima onima koji su podnijeli žrtvu u Domovinskom ratu.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG Vinkovci umirovljeni bojnik Jakov Milanović čestitao je 30. obljetnicu osnutka brigade te se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji svečanosti obilježavanja.

“Tog 28. svibnja 1991. godine, kada je Republika Hrvatska na stadionu u Kranjčevićevoj pokazivala svijetu razmjere svojih oružanih snaga, poklonili smo građanima Hrvatske prvu pričuvnu brigadu. Ustrojena je po svim vojnim propisima”, rekao je 1. ratni zapovjednik 109. brigade ZNG Vinkovci, umirovljeni pukovnik Ivo Petrinović i izrazio posebnu zahvalnost obiteljima svih pripadnika.

Objava Banožić na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG Vinkovci pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja