Vlada upoznata s Memorandumom o sudjelovanju u borbenoj skupini EU

Svrha Memoranduma je osigurati dokument za uspostavu i djelovanje borbene skupine radi povećanja stupnja vojne suradnje kako bi pridonio europskoj stabilnosti i sigurnosti, rekao je Banožić

Vlada Republike Hrvatske je na 52. sjednici, koja je održana u četvrtak, 8. travnja 2021. godine usvojila zaključak vezano uz Memorandum o suglasnosti između saveznog ministra obrane Republike Austrije i Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Mađarske i Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Republike Slovenije u vezi s načelima za uspostavu i djelovanje DECI borbene skupine Europske unije koja će biti stavljena na raspolaganje Europskoj uniji u drugoj polovici 2021. godine (EUBG 2021-2).

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je kako ovim Memorandumom o suglasnosti sudionici borbene skupine Europske unije pod vodstvom Talijanske Republike žele ojačati sposobnost Europske unije za krizno upravljanje i sposobnost brzog odgovora, naglašavajući njihovu obvezu davanja doprinosa jačanju i daljnjem razvoju Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, stavljanjem borbene skupine na raspolaganje Europskoj uniji za operacije upravljanja krizama pod vodstvom Europske unije.

„Svrha ovoga Memoranduma o suglasnosti je osigurati okvirni dokument i pravila za uspostavu i djelovanje borbene skupine radi povećanja stupnja vojne suradnje država sudionica kako bi pridonio europskoj stabilnosti i sigurnosti“, istaknuo je ministar.

Ujedno je pojasnio i kako bilo koje obveze sudionika borbene skupine neće dovesti u pitanje suvereno pravo svake države da donese autonomnu odluku o upućivanju svojega osoblja u borbenu skupinu ili o povlačenju iz određene operacije upravljanja krizama.

Na kraju je podsjetio kako je ovom Memorandumu prethodila Odluka o sudjelovanju Republike Hrvatske s namjenski organiziranim snagama Oružanih snaga RH do deset pripadnika u borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Talijanske Republike.

Objava Vlada upoznata s Memorandumom o sudjelovanju u borbenoj skupini EU pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja