Obilježavanje 28. obljetnice 7. gbr “Puma” i Dana 2. omb “Pume”

Grad Varaždin i njegova okolica dali su branitelje koji su se borili na svim bojištima širom Republike Hrvatske. Time su pokazali kako treba braniti i voljeti svoju državu, poručuje ministar obrane

Obilježavajući 28. obljetnicu osnutka 7. gardijske brigade HV-a “Puma” i Dan 2. oklopno mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u varaždinskoj vojarni “7.gbr Puma” u ponedjeljak, 21. prosinca 2020. održana je prigodna svečanost.

Uz predstavnike ratnih veterana i invalida Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih Puma, svečanosti su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, državni tajnik Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, predsjednik Udruge veterana “7. gardijske brigade Puma” Robert Puja te drugi civilni i vojni uzvanici i gosti.

Obilježavanje obljetnice započelo je misom zadušnicom za sve poginule pripadnike Puma u crkvi Dobrog Pastira koju je predvodio velečasni Ivica Cujzek, a nakon toga su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u kapelici Sv. Jurja u vojarni “7. gardijske brigade Puma”.

U gradu Varaždinu koji je iznjedrio Pume kao jednu od najslavnijih postrojbi u ukupnoj hrvatskoj ratnoj povijesti, ministar obrane Mario Banožić čestitao im je njihov dan, prisjetio se Domovinskog rata i najtežih trenutaka za Hrvatsku u kojima su Pume, kao i druge postrojbe iz ovog dijela Domovine, bez oklijevanja i među prvima stale u zaštitu hrvatskog naroda.

“Grad Varaždin i njegova okolica dali su branitelje koji su se borili na svim bojištima širom Republike Hrvatske, od Dubrovnika preko Knina do Slavonije. Time su pokazali kako treba braniti i voljeti svoju državu. Čestitam im i zahvaljujem na tome”, rekao je ministar Banožić. Također, podsjetio je kako je Hrvatska vojska uvijek u suradnji i na pomoć civilnoj zajednici što se u mnogim situacijama kriza do sada pokazalo, a potvrđuje se i danas.

Potpredsjednik Vlade, ministar Tomo Medved podsjetio je na ulogu i važnost Puma te im čestitao njihov dan. “Na poseban način iskazujemo danas zahvalu i poštovanje obiteljima 91 poginulih i jednog nestalog pripadnika 7.gbr Pume na žrtvi koju su podnijeli za slobodu države, kao i svim pripadnicima Puma, braniteljima, ranjenima”, rekao je ministar Medved.

U propovijedi koju je u crkvi Dobrog Pastira predvodio velečasni Ivica Cujzek, velečasni Cujzek istaknuo je kako su upravo branitelji iz Domovinskog rata, među kojima i pripadnici Puma, ali i obitelji branitelja te poginulih i nestalih branitelja, svojim životima svjedočili ljubavi, poniznosti i odanosti.

Sedma gardijska motorizirana brigada osnovana je 23. prosinca 1992. u Varaždinu, popunjavana je najviše dragovoljcima iz sjeverozapadne Hrvatske i dijela Slavonije, a tijekom Domovinskog rata je uspješno sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama.

Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 4550 gardista, poginulo je 67 pripadnika Puma, dok je u 5. bojni 1. “A” brigade koja je bila temeljna struktura na kojoj su Pume izrastale poginulo 25 pripadnika. Na prvim crtama bojišnice ranjena su 252 pripadnika.

Objava Obilježavanje 28. obljetnice 7. gbr “Puma” i Dana 2. omb “Pume” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja