Održan 4. sastanak Međunarodnog upravljačkog odbora MSAP C-a

Zbog ograničenja uzrokovanih virusom Covid-19, sastanak je održan putem videokonferencije, a u organizaciji Ministarstva obrane RH

Četvrti sastanak Međunarodnog upravljačkog odbora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program Training Centre – MSAP-TC) održan je u ponedjeljak, 14. prosinca 2020. godine. Zbog ograničenja uzrokovanih virusom Covid-19, sastanak je održan putem videokonferencije, a u organizaciji Ministarstva obrane RH.

Uz predsjedavajućeg Međunarodnog upravljačkog odbora MSAP-a brigadira Deana Kranjčeca, sastanku upravljačkog odbora nazočili su hrvatski nacionalni predstavnik sa svojim timom eksperata brigadir Branko Tubić te direktor MSAP TC-a, pukovnik Tomislav Pušnik s dijelom svojeg stožera, bugarski, mađarski i slovenski članovi MEB-a sa svojim stručnim timovima, kao i predstavnici iz NATO zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ), Američkog zapovjedništva za specijalne operacije u Europi (Special Operations Command, Europe – SOCEUR), poljskog zapovjedništva specijalnih snaga i talijanskog zrakoplovstva putem VTC-a.

Brigadir Kranjčec zahvalio je svim sudionicima sastanka na kontinuiranom doprinosu razvoju MSAP TC-a, direktoru MSAP TC-a i njegovom timu na ostvarenim rezultatima u radu i tijekom pripremnih „on-line“ radionica.

Također je čestitao svima nazočnima prvu obljetnicu osnivanja ovog Središta čije svečano obilježavanje je izostalo zbog pandemije Covid-19.

Unatoč činjenici da se cijeli svijet suočava s pandemijom, MSAP TC uspješno je dovršio sve postavljene zadaće, s naglaskom na uvođenje i pokretanje programa akademske obuke za buduće zrakoplovne posade SOATU-a (Special Operations Air Task Unit) u cilju dostizanja preduvjeta za početak SOATU letačke obuke u organizaciji MSAPT TC u Zadru tijekom 2021. godine.

Glavni cilj uspostave Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga je obuka letačkih posada višenamjenskog helikoptera za provedbu specijalnih zračnih operacija u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a. Obuka će se provoditi po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici rezultirati povećanjem interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO standarda.

Objava Održan 4. sastanak Međunarodnog upravljačkog odbora MSAP C-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja