Vlada RH o odlukama o sudjelovanju u misijama, operacijama i aktivnostima

Ministar obrane ističe kako je Republika Hrvatska odgovorna članica međunarodne zajednice te u skladu s mogućnostima aktivno doprinosi međunarodnoj sigurnosti

Ministar obrane Mario Banožić na 21. sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak, 19. studenog 2020. godine predstavio je nacrte prijedloga odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama, misijama i drugim aktivnostima potpore miru: operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, operaciji potpore miru “SEA GUARDIAN” u Sredozemlju, aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, aktivnosti Stalna NATO skupina protuminskih snaga 2, Operaciji Europske unije “EU NAVFOR Somalija–ATALANTA” i Operaciji potpore miru Ujedinjenih naroda.

Vlada Republike Hrvatske je prihvatila nacrte prijedloga i uputila u Hrvatski sabor.

U tom kontekstu, ministar obrane kazao je kako je Republika Hrvatska odgovorna članica međunarodne zajednice te u skladu s mogućnostima, aktivno doprinosi međunarodnoj sigurnosti te rješavanju kriza mirnim putem.

“Sudjelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama potpore miru, misijama i drugim aktivnostima važan je instrument vanjske i sigurnosne politike Republike Hrvatske koji osigurava ispunjavanje nacionalnih interesa i vanjskopolitičkih prioriteta. To je jedna od triju misija Hrvatske vojske, koja trenutačno sudjeluje u devet operacija, misija i aktivnosti s ukupno 142 pripadnika”, istaknuo je ministar Banožić.

Objava Vlada RH o odlukama o sudjelovanju u misijama, operacijama i aktivnostima pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja