Posjet polaznika Ratne škole Upravi za materijalne resurse MORH-a

Posjet polaznika 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Upravi za materijalne resurse MORH

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2020./2021. godini na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđmanˮ boravili su u četvrtak, 05. studenog 2020. godine u nastavnom posjetu Upravi za materijalne resurse Ministarstva obrane RH.

Tom prigodom, pomoćnik ministra Roman Mikulić i član uprave Agencije Alan d.o.o. Milan Knežević polaznicima Ratne škole održali su prezentaciju o hrvatskoj obrambenoj industriji.
Pomoćnik ministra polaznicima Ratne škole govorio je o počecima razvoja hrvatske obrambene industrije koja je danas postala jedna od vodećih sektora hrvatskog gospodarstva i prepoznati brend u svijetu.

Mikulić je u tom kontekstu govorio i o doprinosu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske hrvatskom gospodarskom razvoju kroz međunarodnu promociju i afirmaciju hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme. Također, naglasio je kako obrambena industrija Republike Hrvatske na globalnoj razini ima cijenjene i prepoznate domaće proizvođače.

“Ministarstvo obrane prepoznalo je neraskidivu vezu Hrvatske vojske i domaće obrambene industrije. Samo ona obrambena industrija koja prati razvoj novih tehnologija ima budućnost i garantira kontinuirani razvoj Hrvatske vojske i razvoj njezinih sposobnosti. U tom kontekstu, ponosan sam na neke domaće proizvođače koji su postali svjetski sinonimi za inovativnost i kvalitetu sa svojim vrhunskim proizvodima”, objašnjava Mikulić.

Uz navedeno, istaknuta je suradnja s obrambenim industrijama drugih zemalja članica NATO-a i EU-a, kao i uspjeh na natječajima zajedničkog europskog tržišta sa Europskom obrambenom agencijom (EDA), suradnjom s Europskim obrambenim fondom (EDF) i strukturalnim fondovima za istraživačko-razvojne projekte dvostruke namjene u civilno-vojnoj sinergiji sa vizijom da hrvatska vojna industrija bude jedan od nositelja gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Član uprave Agencije Alan d.o.o., Milan Knežević prezentirao je konkretne proizvode koji su se uspješno pozicionirali na svjetskom tržištu.

Podsjećamo, u tijeku je školovanje 23. naraštaja Ratne škole koje pohađa 17 polaznika od kojih je 11 polaznika iz Republike Hrvatske (osam polaznika su visoki časnici MORH-a i Oružanih snaga RH te po jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice) i šest polaznika iz Oružanih snaga stranih zemalja (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Republike Slovenije i Crne Gore).

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga, kao i druge državne dužnosnike iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Objava Posjet polaznika Ratne škole Upravi za materijalne resurse MORH-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja