Održan sastanak Foruma ministara obrane JI Europe (SEDM)

Riječ je o sastanku ministara obrane u okviru albanskog predsjedanja ovom inicijativom čiji je cilj promicanje sigurnosnog i obrambenog dijaloga u jugoistočnoj Europi

Ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan sudjelovala je u srijedu, 14. listopada 2020. godine na sastanku Foruma ministara obrane jugoistočne Europe (South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM), koji je zbog pandemije COVID-19 održan putem videokonferencije, pod domaćinstvom Helenske Republike.

Riječ je o drugom sastanku ministara obrane u okviru albanskog predsjedanja ovom regionalnom inicijativom, čiji je temeljni cilj promicanje sigurnosnog i obrambenog dijaloga u jugoistočnoj Europi te pružanje potpore procesu euroatlantske integracije preostalih država aspiranata iz jugoistočne Europe.

Tijekom sastanka, predstavljena je progresija aktivnosti u okviru aktivnih projekata SEDM-a u posljednjih godinu dana te je usvojen niz dokumenata vezanih za plan aktivnosti u predstojećem razdoblju, između ostalog i Zajednička izjava ministra obrane.

U okviru nacionalnih intervencija, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan iskazala je potporu daljnjem radu i razvoju SEDM-a kao značajnog regionalnog foruma koji pridonosi jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, no ukazala je na potrebu prilagodbe inicijative aktualnom sigurnosnom okruženju kroz definiranje novih područja i projekata suradnje koji će pružati bolji odgovor na trenutačne sigurnosne izazove.

Uz Hrvatsku, koja je članica SEDM-a od 2000., sastanku su prisustvovali zamjenici ministara obrane, državni tajnici i drugi visoki dužnosnici ostalih država članica SEDM-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Gruzija, Italija, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Turska, Ukrajina) te kao posebni gosti, predstavnici Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC), Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council – RCC) te Centra za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Europi (UNDP SEESAC).

Također, sudionici sastanka izrazili su podršku daljnjoj progresiji aktivnosti u okviru vojnog dijela Procesa – Multinacionalne kopnene brigade SEEBRIG koji će pod zapovjedništvom novog zapovjednika generala Aristeidisa Iliopoulosa nastaviti s unaprjeđenjem sustava zajedničke obuke, razmjene iskustava i naučenih lekcija.

Objava Održan sastanak Foruma ministara obrane JI Europe (SEDM) pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja