Završetak vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu

Diplome je primilo 177 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu, danas, 26. lipnja 2020. godine, održano je obilježavanje završetka akademske godine 2019./20. i promocija polaznika vojnih škola HVU-a. Svim polaznicima uručene su diplome i drugi simboli završetka izobrazbe (činovi, prstenje, časnički bodeži), a najboljim polaznicima uručene su posebne nagrade i pohvale.

Uz polaznike te nastavnike i djelatnike HVU-a, svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić koji je bio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Tuđman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, dužnosnici, generali i admirali te predstavnici sveučilišne zajednice i Vojno-diplomatskog zbora.

Izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić je, uz čestitke polaznicima, časnicima i dočasnicima koji su najvažniji dio hrvatskog obrambenog sustava, govorio o budućem razvoju Hrvatskog vojnog učilišta te osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. “Usmjerili smo napore i u poboljšanje te izgradnju nove infrastrukture na HVU-u, primjeri su novoizgrađeni impozantni smještajni objekt Vukovar i obnovljeni športski tereni, a uz potporu Vlade gradimo i novi kongresni centar. Sveučilište će imati jedan od najmodernijih kampusa čija će infrastruktura pratiti njegov razvoj”, zaključio je državni tajnik Ivić.

U vojarni HVU-a 26. lipnja 2020. godine, održano je obilježavanje završetka školske godine 2019./20. i promocija polaznika vojnih škola HVU-a | Foto: MORH/ F. Klen

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je da već sam pogled na strukturu polaznika pokazuje da se u Hrvatskoj vojsci stavlja fokus na cjeloživotno učenje. “Pozivam vas da u daljnjoj karijeri budete ambiciozni, da ciljate visoko, trudite se biti najbolji”, naglasio je admiral Hranj, izrazivši ponos što je Hrvatsko vojno učilište izraslo u modernu visokoobrazovnu i znanstveno-istraživačku instituciju.

U vojarni HVU-a 26. lipnja 2020. godine, održano je obilježavanje završetka školske godine 2019./20. i promocija polaznika vojnih škola HVU-a | Foto: MORH/ F. Klen

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Mate Pađen pozdravio je sve nazočne i istaknuo da je ova akademska godina bila posebno zahtjevna zbog pandemije virusa COVID-19 i potresa u Zagrebu, što je bilo potrebno da Hrvatsko vojno učilište u najkraćem mogućem roku prilagodi proces izobrazbe i omogući polaznicima da uspješno završe školovanje.

U prigodnom obraćanju postrojenim polaznicima, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao im je na uspješnom završetku izobrazbe. “Vaše školovanje je dobro i strogo, sada je došlo kraju, čekaju vas vaše postrojbe i misije u Hrvatskoj i u okviru međunarodne vojne suradnje i kolektivne obrane. Svijet će za godinu dana biti još povezaniji, ali i kompliciraniji, pa će vaša uloga čuvara hrvatske neovisnosti i suverenosti biti još izazovnija, no nadam se i mirna i lijepa, jedan put u kojem ćete graditi svoje karijere i obitelji”, istaknuo je predsjednik Republike Hrvatske.

Izobrazbu na vojnim školama uspješno je završilo 177 polaznika i to 155 polaznika pripadnika Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova, jedan polaznik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, jedan polaznik Hrvatske vatrogasne zajednice i 19 polaznika stranih zemalja (Bosna i Hercegovina – 10, Crna Gora – tri, Republika Kosovo – jedan, Republika Sjeverna Makedonija – tri i Republika Slovenija – dva). Riječ je o polaznicima koji su završili izobrazbu u časničkim i dočasničkim školama.

Časničku izobrazbu završio je 22. naraštaj Ratne škole “Ban Josip Jelačić” (18 polaznika), 28. naraštaj Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro” (40 polaznika), 19. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe (98 polaznika) i 23. naraštaj Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a – vojni piloti (šest polaznika). Dočasničku izobrazbu završio je 18. naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe (15 polaznika). Od ukupnog broja od 177 polaznika, izobrazbu je uspješno završilo 25 žena odnosno njih 14 posto.

U programu su sudjelovali i pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a prigodni glazbeni program izveli su Klapa „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice i Orkestar Hrvatske vojske.

Flickr: fotogalerija

Objava Završetak vojnih škola na Hrvatskom vojnom učilištu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja