Ministri obrane NATO-a o odvraćanju i obrani te operacijama i misijama Saveza

Državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop na video sastanku ministara obrane država članica NATO-a

Sastanak ministara obrane država članica NATO-a održava se 17. i 18. lipnja 2020. putem zaštićene video telekonferencijske veze, a na njemu sudjeluje državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop.

Prvog dana sastanka održane su dvije sjednice – sjednica u formatu NPG (Nuclear Planning Group) na kojoj su sudjelovale sve članice, izuzev Francuske, koja ne sudjeluje u tom formatu, te druga sjednica u formatu 30 saveznica koja je bila posvećena Savezničkom postavu za odvraćanje i obranu te misijama, operacijama i ostalim angažmanima Saveza.

Ministri obrane su tako danas donijeli odluke koje se tiču odvraćanja i obrane, uključujući i saveznički odgovor na razmještaje sustava SSC-8 koji je i doveo do rušenja INF sporazuma prošle godine. Riječ je o važnom i balansiranom paketu političkih i vojnih mjera Saveza pri čemu se naglašava kako Savez ostaje predan djelotvornoj kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji.

Što se tiče operacija i misija, ministri su posebnu pozornost posvetili savezničkim misijama u Afganistanu i Iraku. Istaknuto je kako je situacija u Afganistanu izazovna, te će Savez nastaviti prilagođavati svoju prisutnost u toj državi u potpori mirovnih procesa. Zaključeno je kako se u Afganistanu talibani moraju pridržavati svojih potpisanih mirovnih obveza, smanjiti nasilje i uključiti se u unutar-afganistanske mirovne pregovore.

O misiji u Iraku je zaključeno kako su lokalne sigurnosne snage učinile velike korake u suzbijanju terorističkih skupina te da NATO i dalje ostaje posvećen jačanju iračkih sigurnosnih snaga, tako da one i dalje imaju sposobnosti koje će sprječavati da terorističke skupine ponovo ojačaju. Savez ostaje predan u jačanju NATO obučne misije u toj državi, te se očekuje povećanje prisutnosti kada to uvjeti dozvole.

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je u raspravi na sjednici koja se odnosila na Saveznički postav za odvraćanje i obranu te operacija i misija, pri čemu je naglasio važnost jedinstvenog i koherentnog procesa prilagodbe Saveza. Istaknuo je kako svi instrumenti moći Saveza moraju biti korišteni na odgovarajući način čime zadržavamo relevantnost, kredibilnost i snagu jedinstva Saveza. Vezano uz operacije i misije te ostale angažmane Saveza, državni tajnik Jakop posebno je naglasio trajnu predanost Republike Hrvatske u sudjelovanju u savezničkim misijama i operacijama ističući nastavak našeg sudjelovanja u NATO obučnoj misiji u Iraku te u KFOR-u na Kosovu. Tome je dodao i nastavak sudjelovanja Republike Hrvatske u formacijama NATO ojačane prisutnosti u Poljskoj i Litvi, kao i hrvatski doprinos savezničkim pomorskim operacijama na Mediteranu.

Sastanak ministara obrane NATO-a nastavlja se u četvrtak, 18. lipnja, sjednicom koja će biti posvećena aktivnostima na suzbijanju pandemije COVID-19, a na kojoj će sudjelovati i visoki predstavnik/potpredsjednik EU Josep Borrell, te ministri obrane partnerskih država Finske, Švedske i Australije.

Objava Ministri obrane NATO-a o odvraćanju i obrani te operacijama i misijama Saveza pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja