Započelo obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske

U Zagrebu je, uz nazočnost najviših državnih i vojnih predstavnika, započelo obilježavanje tridesete obljetnice hrvatske državnosti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Središnjega križa branitelja u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu je u subotu, 30. svibnja 2020. započelo obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske.

Vijence su položili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanstvo Ministarstva obrane te Hrvatske vojske predvođeno državnim tajnikom Tomislavom Ivićem i načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem te brojna druga izaslanstva.

Hrvatska vojska sudjeluje u svečanom obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske u Zagrebu | Foto: MORH/ F. Klen

Vijenci su položeni i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata i u spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“.

Kardinal Bozanić: Obilježavanje tridesete obljetnice hrvatske državnosti po mnogočemu je posebno

U crkvi Svetog Blaža u Zagrebu služena je misa za domovinu, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misnom slavlju, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministre u Vladi te saborske zastupnike, nazočili su državni tajnici Ministarstva obrane, Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sa suradnicima i vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan.

U svojoj propovijedi, kardinal Bozanić čestitavši svim hrvatskim građanima Dan državnosti, podsjetio je na sve one koji su tijekom povijesti položili svoj život za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

“Dan državnosti prigoda je da si osvijestimo odgovornost što kao građani i vjernici imamo za domovinu posebno u kontekstu izazova pred kojima se u posljednje vrijeme našla ne samo naša država, nego i čitavi svijet. Ovaj Dan državnosti zato je po mnogočemu poseban. Bog za svakog čovjeka ima zadatak i ulogu. Ovo je zato prigoda da zahvalimo svim našim zdravstvenim djelatnicima, vojnicima, policiji, vatrogascima i ostalim službama koje su danju i noću davali sve od sebe da nas čuvaju u tim zahtjevnim vremenima”, rekao je kardinal Bozanić podsjetivši na sve napore koje je hrvatska država prošla na putu prema svojoj samostalnosti i neovisnosti.

“Ovaj datum označava novi početak od velikog nacionalnog značaja. Ponovo slavimo Dan državnosti na dan koji je duboko urezan u srca brojnih naraštaja, kako onih starijih, tako i mlađih koji itekako shvaćaju njegov značaj i važnost. Danas do nas posebno dopiru Isusove riječi: “Ti idi za mnom!, kako bi Njegovu prisutnost uvodili u sve svoje poslove, odluke i svakodnevni život”, poruka je kardinala Bozanića povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Flickr fotogalerija

Objava Započelo obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja