Ministar Krstičević s portugalskim ministrom obrane u MORH-u

Uspješan sastanak ministara obrane EU u Zagrebu rezultat je izvrsne organizacije Republike Hrvatske kao domaćina, poručio portugalski ministar

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u petak, 6. ožujka 2020. godine u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Portugalske Republike Joãom Gomesom Cravinhom koji se nalazi su službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su potvrđeni prijateljski odnosi dviju država u području obrane, a razgovaralo se o unaprjeđenju obrambene suradnje te suradnji u okviru članstva u Europskoj uniji i NATO-u.

Ministar obrane RH Damir Krstičević s ministrom nacionalne obrane Republike Portugal Joãoa Gomesa Cravinha | Foto MORH/ J. Kopi

Nakon 16 godina portugalski ministar obrane posjetio Hrvatsku

Zahvalivši svom kolegi na dolasku nakon jučerašnjeg uspješnog neformalnog sastanka ministara obrane Europske unije, ministar Krstičević je rekao:

“Nakon sastanka u Lisabonu 2019. kada smo kolega Cravinho i ja potpisali Sporazum o suradnji u području obrane između Republike Hrvatske i Portugalske Republike, sastajemo se i u 2020. godini u Zagrebu kako bismo potvrdili dobre odnose naših zemalja u području obrane“.

Ministar se osvrnuo i na održan neformalni sastanak ministara obrane EU gdje se raspravljalo o nizu strateških pitanja koji se tiču aktualne i buduće obrambene politike u EU. “Raspravljali smo o Strateškom kompasu i smjernicama za daljnje jačanje europske obrambene suradnje. Cilj je identificirati prijetnje i izazove i odgovoriti na pitanje kako mobilizirati svoje kapacitete. Zaključili smo da nam je potrebna zajednička strategija jer imamo različite povijesti i prijetnje doživljavamo na različite načine“ rekao je Krstičević.

Uspješan sastanak ministara obrane EU u Zagrebu rezultat je izvrsne organizacije Republike Hrvatske kao domaćina, poručio portugalski ministar | Foto: MORH / J. Kopi

Krstičević: Hrvatska i Portugal i dalje će razvijati suradnju u području protupožarnih aktivnosti i ratnih mornarica

“Na sastanku smo razgovarali o unaprjeđenju naše obrambene suradnje te suradnje u okviru članstva u Europskoj uniji i NATO-u“, rekao je ministar Krstičević te potvrdio kako Hrvatsku i Portugal vežu još mnoge zajedničke vrijednosti i sličnosti: “Razgovarali smo o nastavku suradnje u području vojnog obrazovanja i ratnih mornarica i dogovorili smo razmjenu kadeta i profesora na studiju Vojno pomorstvo, jer je nužno dijeliti znanje i iskustvo s partnerima. Hrvatska i Portugal i dalje će razvijati suradnju i u području protupožarnih aktivnosti, što je od iznimne važnosti za obje države. Svake protupožarne sezone i obje zemlje suočavaju se s ovim izazovom i naše snage su već do sada pružile pomoć Portugalu”.

Posebno se osvrnuo na suradnju na gospodarskoj razini istaknuvši: “Naše države je potrebno bolje povezati na gospodarskoj razini, te se nadamo da će tu biti prostora za proizvode hrvatske obrambene industrije, s čijom kvalitetom je portugalski ministar dobro upoznat”.

Uspješan sastanak ministara obrane EU u Zagrebu rezultat je izvrsne organizacije Republike Hrvatske kao domaćina, poručio portugalski ministar | Foto: MORH / F. Klen

Portugalski ministar: Uspješan sastanak ministara obrane Europske unije u Zagrebu rezultat je izvrsne organizacije Republike Hrvatske kao domaćina

Portugalski ministar obrane Gomes Cravinho također je potvrdio prijateljske odnose dviju zemalja i izvrsnu bilateralnu suradnju naglasivši kako je ovaj sastanak bio izvrsna prilika za razmjenu iskustava na području obrane: “Moram reći kako mi je čast i zadovoljstvo što sam u službenom posjetu Hrvatskoj nakon održavanja vrlo uspješnog neformalnog sastanka europskih ministara obrane u Zagrebu. Mislim da je uspješan sastanak rezultat izvrsne organizacije Republike Hrvatske kao domaćina i Portugal će svakako nastojati učiti iz vašeg primjera i iskustva jer ćemo predsjedati Vijećem Europske unije 2021. godine. Upravo zato vjerujem da ćete podijeliti s nama svoja iskustva i naučene lekcije kako bismo bili dobri u predsjedanju baš kao i vi”.

Ministar Cravinho također je rekao da je nakon potpisanog sporazuma 2019. godine, ovo prilika da se zajednički definiraju područja suradnje na području obrane i sigurnosti, i to suradnje između ministarstava, oružanih snaga i između obrambenih industrija. “Sve su to obećavajuća područja suradnje koja itekako možemo razvijati i u budućnosti i veselim se tome. Vjerujem kako naše dvije države, unatoč tome što se nalaze u dva različita djela Europe, imamo neke zanimljive zajedničke aspekte: nismo velike države, dijelimo članstvo u NATO-u i EU, imamo mnogo toga zajedničko i vjerujem da možemo prosperirati od međusobne suradnje. Veselim se našoj suradnji i činjenici što će se portugalsko i hrvatsko ministarstvo još više zbližiti” poručio je.

Hrvatska je mala zemlja ali ima razvijenu obrambenu industriju na što bi cijela Hrvatska trebala biti ponosna, poručio ministar Cravinho

Nakon sastanka dvojica ministara obišli su izložbeni prostor proizvoda hrvatske obrambene industrije u Domu HV-a “Zvonimir”. Portugalski ministar Cravinho pritom je izrazio zadovoljstvo viđenim te istaknuo: “Hrvatska je mala zemlja ali ima razvijenu obrambenu industriju koja se uspjela pozicionirati na vrlo konkurentnom svjetskom tržištu, a to nije lako. To je vrlo impresivno i nešto na što bi cijela Hrvatska trebala biti ponosna”. Istaknuo je kako ga se osobito dojmio širok spektar proizvoda hrvatske obrambene industrije te izrazio interes za suradnjom obrambenih industrija Hrvatske i Portugala. “Jučer sam bio u tvrtci Dok-Ing, tvrtci koju do sad nisam upoznao i impresioniran sam njihovim proizvodima. Znam da će uskoro posjetiti Portugal kako bi razgovarali s našim stručnjacima u obrambenom sektoru jer imaju neke proizvode koje mi nemamo, a koji nam trebaju” rekao je, te zaključio kako je uvjeren da će u Portugalu biti mnogo interesa za buduću suradnju, a posebno za nabavu robota i protupožarnih vozila kakvih u Portugalu nema.

Flickr

Objava Ministar Krstičević s portugalskim ministrom obrane u MORH-u pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja