Ispraćen 12. kontingent u misiju Resolute Support u Afganistanu

Vodeći računa prvenstveno o sigurnosti naših vojnika, sukladno daljnjem razvoju situacije donijet ćemo pravovremene političke odluke, rekao je Krstičević

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, u petak, 6. ožujka 2020., održan je svečani ispraćaj 12. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru “Resolute Support” (Odlučna potpora) u Afganistanu.

12. hrvatski kontingent broji 107 pripadnika, od čega je devet žena.

Uz pripadnike kontingenta, njihove obitelji i kolege iz postrojbi, ispraćaju su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu Dragan Lozančić, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst i drugi visoki uzvanici.

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, u petak, 6. ožujka 2020., održan je svečani ispraćaj 12. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru “Resolute Support” u Afganistanu | Foto: MORH / T. Brandt

Krstičević: Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu

“Želim se zahvaliti svima vama, ali i svim vašim prethodnicima na vojničkom i profesionalnom doprinosu u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti diljem svijeta”, poručio je pripadnicima kontingenta ministar obrane Damir Krstičević posebno se zahvalivši obiteljima na potpori i razumijevanju.

Ministar o budućnosti misije: Sukladno daljnjem razvoju situacije donijet ćemo pravovremene političke odluke koje su najavljene od predsjednika države i predsjednika Vlade

Ministar se osvrnuo i na budućnost misije Resolute Support te je kazao kako je poznato da su Sjedinjene Američke Države i talibani potpisali sporazum koji bi trebao stvoriti mir u Afganistanu nakon 18 godina sukoba.

“To je jako dobar korak, ali on još uvijek ne jamči sigurnost ni NATO snaga ni stanovnika Afganistana. Vodeći računa prvenstveno o sigurnosti naših vojnika te našim nacionalnim interesima, poštujući NATO savez i partnere te uzimajući u obzir najavljene planove NATO-a, sukladno daljnjem razvoju situacije donijet ćemo pravovremene političke odluke koje su najavljene od predsjednika države i predsjednika Vlade.”

Pripadnicima kontingenta ministar je poručio da se u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost i na provedbu zadaća: “Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu! Ne vodite se rutinom i uvijek i na svakom koraku procjenjujte rizike!”.

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, u petak, 6. ožujka 2020., održan je svečani ispraćaj 12. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru “Resolute Support” u Afganistanu | Foto: MORH / T. Brandt

Viceadmiral Hranj: Želim da dokažete svoju profesionalnost, osposobljenost i uvježbanost!

Pripadnicima 12. kontingenta obratio se i načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj kazavši kako je odlazak u Afganistan doprinos očuvanju mira i sigurnosti u svijetu.”Uvjeren sam da ste spremni za sve izazove s kojima se možete suočiti pri obavljanju vaših zadaća. Želim da dokažete svoju profesionalnost, osposobljenost i uvježbanost!”, poručio je načelnik istaknuvši kako je uspješno izvršenje zadaće važno, ali sigurnost pripadnika je prioritet.

Zapovjednik 12. hrvatskog kontingenta u misiji Resolute Support je brigadir Ivica Matanović, dosadašnji načelnik Odjela za obuku u Operativnoj upravi GS OS RH.

“Od vas očekujem profesionalno, odgovorno i savjesno izvršavanje dužnosti i vojničko ponašanje” poručio je brigadir Matanović kazavši kako je sigurnost pojedinca i kontingenta u cjelini najvažnija.

U Afganistan odlazi i satnik Josip Kovačević, voditelj TOC-a, koji je naglasio kako je za njega odlazak u misiju profesionalni izazov: “Sudjelovanje u multinacionalnom okruženju vrhunac je vojničke karijere, imamo priliku steći nova iskustva i vještine i to prenijeti ostalima”.

U sklopu 12. HRVCON-a, u područje misije putuje i 38 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, pet Armije Sjeverne Makedonije i dva pripadnika OS Albanije.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 11. kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 12. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.

Od 2003. godine pa do danas preko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo je u misiji u Afganistanu.

Flickr

 

Objava Ispraćen 12. kontingent u misiju Resolute Support u Afganistanu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja