Počeo neformalni sastanak ministara obrane EU u Zagrebu

Na radnu večeru u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu stigli visoki predstavnik EU Josep Borrell, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i brojni ministri obrane EU

U sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u Zagrebu, u srijedu, 4. ožujka 2020. godine započeo je neformalni sastanak ministara obrane država članica Europske unije čiji je domaćin potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Sastankom predsjeda visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

Prvog dana održavanja neformalnog sastanka ministara obrane u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, održana je radna večera na kojoj je uz visokog predstavnika Borrella i ministre obrane članica Europske unije, sudjelovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Na radnu večeru u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu stigli visoki predstavnik EU Josep Borrell, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i brojni ministri obrane EU | Foto: MORH / F. Klen

Ministar Krstičević: Vjerujem da ćemo svojim zaključcima pridonijeti sigurnoj i stabilnoj Europi

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako mu predstavlja čast biti domaćinom neformalnog sastanka ministara obrane Europske unije i radne večere na kojoj prisustvuju visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell i glavni tajnik NATO-a Stoltenberg.

“U ova dva dana razgovarat ćemo o prioritetima Europske unije u području obrane, jačanju europske obrambene suradnje i suradnji Europske unije i NATO-a. Očekujem sadržajnu i konstruktivnu raspravu i vjerujem da ćemo svojim zaključcima pridonijeti sigurnoj i stabilnoj Europi”, rekao je ministar Krstičević te najavio i susrete s ministricom obrane Francuske i ministrom obrane Portugala s kojima će razgovarati o jačanju suradnje u području obrane.

Na radnu večeru u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu stigli visoki predstavnik EU Josep Borrell, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i brojni ministri obrane EU | Foto: MORH / T. Brandt

Stoltenberg: Ovaj sastanak odražava dobru suradnju Europske unije i NATO-a

Uoči radne večere, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u izjavi za medije istaknuo je kako je njegovo sudjelovanje na sastanku ministara obrane država članice Europske unije kao glavnog tajnika NATO-a, odraz dobre i kvalitetne suradnje između Europske unije i NATO-a.

” Ovaj sastanak odražava dobru suradnju Europske unije i NATO-a, a takva suradnja je nešto što svakako pozdravljam i podržavam. Naime, svi se suočavamo s različitim izazovima koji nisu jednostavni i kojima se niti jedna institucija ili organizacija sama ne može suprotstaviti. Svi mi moramo raditi i djelovati zajedno.Takav primjer je situacija u Siriji, dok nas situacija na granici između Grčke i Turske podsjeća kako je migrantska kriza zajednički izazov koji kao takav, zahtjeva pronalaženje zajedničkih rješenja”, poručio je Stoltenberg.

Također, glavni tajnik NATO-a rekao je kako je u stalnom kontaktu s političkim liderima na području Europske unije, ali i političkim vodstvom u Grčkoj i Turskoj.

“Na današnjem sastanku s europskim ministrima obrane raspravit ću i o pronalasku mirnog rješenja problema o rješavanju krize u Afganistanu. Spremni smo smanjiti svoju prisutnost budu li talibani poštovali uvjete sporazuma. Mislim kako je važno da se ne žurimo s povlačenjem jer će to smanjiti vjerojatnost provedbe sporazuma”, zaključuje glavni tajnik NATO-a.

 

Borrell: Situacija u Siriji najgori je slučaj ljudske patnje i kršenja ljudskih prava u posljednjih 70 godina

Visoki predstavnik Borrell u izjavi za medije istaknuo je kako je situacija u Siriji izrazito ozbiljna i dramatična te kako će i dalje apelirati na prestanak vojnih aktivnosti u Siriji kako bi se zaštitili ljudski životi.

“Prema posljednjim informacijama iz Ankare, ovo je najgori slučaj ljudske patnje i kršenja ljudskih prava u posljednjih 70 godina”, poručio je Borrell.

Krstičević na radnoj večeri ministara obrane Europske unije: Stabilnost jugoistočne Europe znači stabilnost cijele Europe

Tijekom radne večere raspravljalo se o aktualnim operativnim prioritetima prilikom čega je naglašena važnost zajedničkog djelovanja i suradnje sa strateškim partnerima.

Govoreći na ovu temu, ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako su operativni prioriteti neizostavan dio strateške rasprave o budućnosti europske obrane, o kojoj se ne može razmišljati bez komplementarnog i zajedničkog djelovanja s NATO-om i UN-om.

“Ukoliko Europska unija želi biti vjerodostojan globalni akter mora voditi računa i o svom neposrednom okruženju. U tom smislu treba zadržati fokus na području jugoistočne Europe i kroz jačanje kapaciteta pružiti partnerima potporu u suočavanju s brojnim sigurnosnim izazovima. Stabilnost jugoistočne Europe znači stabilnost cijele Europe”, rekao je ministar Krstičević.

Flickr

Neformalni sastanak ministara obrane država članica Europske unije

Objava Počeo neformalni sastanak ministara obrane EU u Zagrebu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja