Neformalni sastanak ministara obrane država članica Europske unije

Neformalni sastanak ministara obrane država članica Europske unije održat će se u srijedu i četvrtak, 4. i 5. ožujka 2020. u Zagrebu u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU

Domaćin sastanka je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a sastankom će predsjedati visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

U srijedu 4. ožujka 2020. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se radna večera ministara obrane EU s početkom u 19,00 sati.

Predstavnicima medija bit će omogućeno praćenje dočeka visokih uzvanika ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice od 17,30 sati te mogućnost uzimanja doorstep izjava. Pozivamo akreditirane predstavnike medija da zbog obaveznog sigurnosnog pregleda dođu u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu najkasnije do 16.40 sati.

Isto tako, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 21:05 sat održat će se potpisivanje Memoranduma o suglasnosti o suradnji u projektu kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti. Memorandum potpisuju: potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis, ministar obrane Estonije Jüri Luik, ministrica obrane Kraljevine Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten, ministar obrane Poljske Mariusz  Błaszczak i ministar obrane Rumunjske Nicolae Ionel Ciucă.

Nakon potpisivanja planirana su kratka obraćanja ministara. Pozivamo akreditirane predstavnike medija da za praćenje izjava dođu u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu najkasnije do 20,30 sati.

U četvrtak, 5. ožujka 2020. u hotelu Westin, Ulica Izidora Kršnjavog 1 u Zagrebu s početkom u 8,30 sati održat će se radne sjednice ministara obrane država članica Europske unije na kojima će se raspravljati o prioritetima iz područja obrane.

Sastankom će predsjedati potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Fotografima i snimateljima će biti omogućeno praćenje početka radne sjednice u 8,30 sati.

Pozivamo akreditirane fotografe i snimatelje koji žele snimiti početak radne sjednice da dođu u Westin najkasnije do 7.45 sati zbog obaveznog sigurnosnog pregleda.

Nakon završetka radnih sjednica, u 12.15 sati planirane su izjave za medije potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Pozivamo akreditirane predstavnike medija koji žele pratiti izjave za medije da dođu Westin najkasnije do 11.30 sati zbog obaveznog sigurnosnog pregleda.

Nakon toga, akreditiranim predstavnici medija bit će omogućeno praćenje potpisivanje Memoranduma između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Mađarske o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu koje će se održati također u hotelu Westin s početkom u 12:45 sati.

Napomena: Praćenje navedenih medijskih aktivnosti u okviru neformalnog sastanka ministara obrane EU moguće je isključivo predstavnicima medija koji su akreditirani na poveznici.

Objava Neformalni sastanak ministara obrane država članica Europske unije pojavila se prvi puta na MORH.



Najave