Obljetnica Središta za međunarodne operacije “Josip Briški”

U vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju obilježena je 19. obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški"

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju u petak, 28. veljače 2020. obilježena je 19. obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”.

Uz obitelj skupnika Josipa Briškog, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga smrtno stradalog u misiji Odlučna potpora (Resolute support) u Afganistanu po kojem je Središte dobilo ime, svečanosti su nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Tomislav Ivić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić i drugi vojni i civilni uzvanici i gosti.

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju obilježena je 19. obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”| Foto: MORH / T. Brandt

Ivić: Velika odgovornost za sigurnost vojnika nalazi se u rukama svih obučnih središta Hrvatske vojske

Izaslanik ministra obrane tom je prigodom istaknuo kako Hrvatska vojska, osim što čuva suverenost, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, sudjeluje u očuvanju svjetskog mira. Budući da u sudjelovanju u međunarodnim vojnim operacijama zadaće postaju sve složenije i zahtjevnije, rekao je izaslanik ministra, kvalitetnom obukom potrebno je u što većoj mjeri smanjiti vjerojatnost nastanka bilo kakvih neželjenih događaja.

“Velika odgovornost za sigurnost vojnika nalazi se u rukama svih obučnih središta Hrvatske vojske, među kojima je i Središte za međunarodne vojne operacije. Upravo na ovakvim obukama, hrvatski vojnici dokazuju visoku razinu obučenosti, psihofizičke spremnosti, dokazuju iznova svoju hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća”, naglasio je državni tajnik Ivić.

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju obilježena je 19. obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”| Foto: MORH / T. Brandt

Jurković: Tijekom proteklih 19 godina pripremili ste vojnike, dočasnike i časnike da budu promicatelji mira i tolerancije

Zahvalivši se svim pripadnicima Središta na višegodišnjem predanom radu, general Jurković u obraćanju se prisjetio tragično preminulog skupnika Briškog, prvog poginulog pripadnika Hrvatske vojske u misiji.

“Nekima je možda nespojiva kombinacija vojnika i mirovnjaka, no vi ste tijekom proteklih 19 godina upravo svojim djelovanjem pripremili vojnike, dočasnike i časnike da budu promicatelji mira, tolerancije, suživota, ljudskih prava, načela pravednosti i demokratskih vrijednost u kriznim i sukobom zahvaćenim područjima širom svijeta”, rekao je Jurković i dodao kako Hrvatska vojska neprestano razvija svoje međunarodne aktivnosti; planiraju se nova područja suradnje te se time postavljaju novi zahtjevi po pitanju obuke i pripreme pripadnika HV-a za odlazak u misije i operacije.

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju obilježena je 19. obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški”| Foto: MORH / T. Brandt

Zapovjednik SzMO “Josip Briški” brigadir Ivan Miloš istaknuo je važnost Središta u organizaciji priprema za sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u međunarodnim vojnim operacijama, provedbi preduputnih obuka i njihovom nadzoru te najavio kako će Središte od 1. ožujka ponovo biti sastavni dio Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”.

“Kao što naše ime šalje jasnu poruku o našoj misiji unutar Hrvatske vojske, nastavit ćemo davati svoj doprinos pripremi i obuci snaga koje se upućuju na zadaće i misije izvan granica Lijepe naše”, rekao je brigadir Miloš.
U sklopu obilježavanja obljetnice, na grobu skupnika Briškog položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a zaslužnim pripadnicima Središta za međunarodne operacije “Josip Briški” uručene su pohvale i nagrade.

Flickr

Objava Obljetnica Središta za međunarodne operacije “Josip Briški” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja