Pripadnici OS RH angažirani na sanaciji nasipa i dekontaminaciji

U potpori civilnim institucijama na poplavom ugroženim područjima u Slavoniji danas je, 26. svibnja 2014., angažirano ukupno 408 pripadnika Oružanih snaga RH.

Prema današnjem rasporedu snaga, u Rajevom Selu na sanaciji probijenog nasipa angažirano je 27 pripadnika OS RH s 2 remorkera, 2 skele, 1 amfibijskim i 4 motorna vozila te 5 čamca. Na aktivnostima dekontaminacije angažiran je 21 pripadnik Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu ( NBKO) te 1 cisterna za dekontaminaciju, 1 sustav za dekontaminaciju, 3 teretna i 2 terenska motorna vozila.

Također, na području Gunje na aktivnostima dekontaminacije angažirana su 23 pripadnika Bojne NBKO s 2 sustava za dekontaminaciju, 1 cisternom za dekontaminaciju, 1 cisternom za vodu te 1 terenskim i 3 teretna motorna vozila.

Na širem području Županje nalazi se ukupno 218 pripadnika OS RH, u Drenovcima 6, a u Babinoj Gredi 5 pripadnika OS RH.

U Vrbanji je 38 pripadnika OS RH izuzelo 75 kilograma hrane za stoku, koju se planira podijeliti nasipom od Račinovaca prema Gunji tijekom večeri i sutrašnjeg dana.

Helikopter HRZ i PZO-a, koji je tijekom jutarnjih sati bio angažiran na izviđanju nasipa na području Županja – Strošinci – Gunja, u spremnosti je za angažiranje na stajanci u Županji.

I dalje su na terenu angažirani pripadnici i sredstva Zapovjedništva za potporu, i to: 56 pripadnika s ukupno 20 motornih vozila, od kojih 2 cisterne za vodu, 1 cisterna za gorivo, 8 sanitetskih motornih vozila, kao i 8 motornih vozila različite namjene, te 3 poljske kuhinje. Na područjima Drenovaca i Posavskih Podgajaca na asanaciji terena angažirano je 12 pripadnika Vojno-zdravstvenog središta.

Danas je angažirano 1 teretno vozilo na prijevozu doniranih sredstava iz Zagreba za Županju, a tijekom jučerašnjeg dana bila su angažirana dva teretana vozila (od 10 i 25 tona) za prijevoz humanitarne pomoći (kozmetike, hrane, vode i odjevnih predmeta) od Zagreba do Županje.



Priopćenja