Helikopteri HRZ i PZO vraćaju se iz BiH u RH

Nakon osmodnevnog sudjelovanja u humanitarnoj akciji pomoći u Bosni i Hercegovini, helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH vraćaju se u Hrvatsku.

Temeljem zahtjeva BiH za pomoć u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini, a u skladu s prethodnim odobrenjima, 16. svibnja 2014. godine upućeno je 15 pripadnika OS RH (9 pripadnika HRZ i PZO i 6 pripadnika BSD) s 2 helikoptera Mi-8 MTV za pružanje humanitarne pomoći u spašavanju stanovništva na poplavom ugroženim područjima. Posade s helikopterima (H-204 i H-211) završile su angažiranje u BiH zaključno s 23. svibnja 2014. godine.

Tijekom jučerašnjeg dana 23. svibnja 2014. godine na jednom od helikoptera uočeno je nepravilno funkcioniranje, nakon čega su zbog predostrožnosti helikopteri sletjeli. Pregledom je utvrđeno oštećenje izolacije žice na elektropokretaču motora. Na terenu je sanirano oštećenje i helikopteri su poletjeli prema Sarajevu, gdje su prenoćili. Tijekom današnjeg jutra zamijenjen je oštećeni dio i helikopteri su poletjeli prema matičnoj bazi u Republici Hrvatskoj. Tijekom leta nije bilo ugrožavanja sigurnosti i posada je postupila prema propisanim procedurama za takve slučajeve.



Priopćenja