Oružane snage RH osmi dan pomažu Slavoniji

Na području Slavonije danas je, 23. svibnja 2014. angažirano ukupno 624 pripadnika Oružanih snaga RH koji sudjeluju u potpori civilnim institucijama i pomažu stanovništvu poplavom ugroženih područja.

Najveći broj angažiranih, njih 537, pripadnici su Hrvatske kopnene vojske. Na terenu je i 47 pripadnika Zapovjedništva za potporu, te 4 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na području Gunje i Račinovaca 33 pripadnika OS RH angažirano je na izvlačenju stoke, sa 7 čamaca i dva amfibijska vozila.
U Rajevom Selu 17 pripadnika OS RH angažirano je na postavljanju 20 t skele, odnosno sa 2 remorkera, 2 skele i 2 aluminijska čamca u suradnji s Hrvatskim vodama, provode sanaciju probijenog nasipa.
Na području Županje nalazi se 221 pripadnik OS RH, a na području Drenovaca 75 pripadnika koji rade na istovaru i sortiranju humanitarne pomoći s 9 motornih vozila.

U Vrbanji je angažirano 45 pripadnika OS RH, koji raspolažu sa 2 labudice, utovarivačem, kombinirkom, 4 samoistovarivača, 6 motornih vozila i 3 čamca. U Posavskim Podgajcima nalazi se 97 pripadnika OSRH, a 40 pripadnika OS RH u Soljanima anagažirano je na utovaranju vreća pijeska te 43 pripadnika OS RH na izgradnji nasipa.

U Otoku, Cerni i Gradištu i dalje su angažirane tri poljske kuhinje, u kojima se danas priprema ukupno 1600 obroka.
Sanitetsko osiguranje provodi se s dva sanitetska tima i jednim epidemiološkim timom, od ukupno 8 pripadnika Vojno zdravstvenog središta, te 3 sanitetska motorna vozila. Sanitetski timovi nalaze se u sportskoj dvorani Cerna, a epidemiolozi na mjestima pripreme i podjele hrane (Otok, Cerna i Gradište).

Za potrebe prijevoza humanitarne pomoći Policijske Akademije MUP-a angažirano je 10-tonsko motorno vozilo za prijevoz hrane, vode i higijenskih potrepština iz Zagreba do Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije. Također, na relaciji Zagreb – Županja za prijevoz hrane, vode i higijenskih potrepština angažiran je jedan šleper OS RH.
U zračnoj potpori stanovništvu Slavonije danas je angažiran jedan helikopter Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.



Priopćenja