Otvorena izložba „60 godina NATO-a“

Filatelistička izložba pod nazivom „60 godina NATO-a“, koju organizira Atlansko vijeće Hrvatske i NATO Odjel za javnu diplomaciju,  otvorena je u čevrtak, 23. travnja u galeriji „Zvonimir“ kao treća po redu u travnju organizirana izložba povodom primanja Republike Hrvatske u NATO. Pokrovitelj izložbe je ministar obrane Branko Vukelić.

Kroz filatelističke marke ova izložba prikazuje 60-godišnju povijest NATO saveza, a isto tako, kroz filateliju, prikazane su i sljedeće teme: „Europska Unija“, Vijeće Europe“, „UN“, „Hrvatski vojnik“, „Bljesak“, „Vojni žigovi“, „Policija u filateliji“, „Glavni gradovi Europe“, „Republika Hrvatska“, „Euro, itd. Na šezdesetak vitrina izlaže sedamnaest autora – članova Hrvatskoga filatelističkog saveza.

Jedan od izlagača prof. dr. Radovan Vukadinović, predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatske, u svom je obraćanju ukazao na povijesni i umjetnički aspket izložbe, naglasivši kako sam ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza predstavlja najveći uspjeh hrvatske vanjske politike, dok se kroz filateliju, koja prikazuje povijest NATO-a kao povijest suvremenih međunarodnih odnosa, promiče popularizacija ideje euroatlantizma. U znak zahvalnosti za svu potporu Hrvatskoj na putu u NATO, profesor Vukadinović uručio je prigodnu medalju načelnici Odjela za javnu diplomaciju NATO-a Antonelli Cerasino i državnom tajniku MORH-a Pjeru Šimunoviću. Zahvalivši se na uručenoj medalji, Antonella Cerasino ovom je prigodom čestitala Hrvatskoj na ulasku u NATO, podsjetivši na obilježavanje 60. obljetnice NATO saveza  i na njegovu ulogu u izgradnji novog europskog sigurnosnog sustava nakon 1945. godine. Također, istaknula je kako  dalje nastavlja proces transformacije NATO saveza, kao i da pred svim članicama stoje novi sigurnosni izazovi, zajedničke aktivnosti i odgovornost za provedbu zajedničkih odluka.
U ime ministra obrane Branka Vukelića, izložbu je svečano otvorio državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović zahvalivši se organizatorima – Atlanskom vijeću Hrvatske i NATO-ovom Odjelu za diplomaciju, kao i svim izlagačima iz Hrvatskog filatelističkog saveza.
Izložba je otvorena za javnost do 30. travnja, a može se razgledati u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

 Priopćenja