Susret ministra Božinovića s zapovjednikom NATO Zapovjedništva za transformaciju

Ministar obrane Davor Božinović primio je danas, 23. ožujka  u službeni posjet izaslanstvo NATO Zapovjedništva za transformaciju (Allied Command Transformation) predvođeno zapovjednikom generalom zbora Stephanom Abrialom.

U izjavi za medije ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom MORH-a i OSRH sa Zapovjedništvom za transformacije NATO, koje je smješteno u Norfolku u SAD-u, istaknuvši kako se upravo ovo Zapovjedništvo u ovom trenutku bavi jednim od ključnih pitanja kada govorimo o budućnosti NATO-u, posebice nakon Lisabonskog summita, a to je kako NATO savez učiniti učinkovitijim, efikasnijim u vrijeme ekonomske krize koja pogađa gotovo sve članice NATO-a i u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna. „Zapovjedništvo za transformaciju u tom smislu ima ključnu ulogu, a ono što ovo Zapovjedništvo radi svakako pomaže i Hrvatskoj. Konkretno, u ovom trenutku smo u procesu usvajanja strateških dokumenata iz područja obrane, koji trebaju dati viziju OSRH za razdoblje koje dolazi, i u tome nam savjeti i ekspertiza Zapovjedništva svakako pomažu“, istaknuo je ministar Božinović. Također je dodao kako novi strateški dokumenti moraju biti realni, odnosno odgovarati našim stvarnim mogućnostima i potrebama, a prije svega usmjereni na daljnju modernizaciju i opremanje OSRH. „Želimo učiniti sve kako bi ovaj sustav bio što učinkovitiji i kako bi u konačnici manje koštao porezne obveznike“, rekao je Božinović.

Zapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju general zbora Stephan Abrial se zahvalio ministru Božinoviću na susretu te izrazio svoje zadovoljstvo posjetom Republici Hrvatskoj u trenutku kada se obilježava druga obljetnica Hrvatskog punopravnog članstva u NATO-u. Istaknuo je kako je Hrvatska snažan partner u svim NATO aktivnostima, uključujući naravno aktivnosti i u operacijama, prije svega u Afganistanu gdje daje svoj veliki doprinos u mentoriranju i obuci afganistanskih snaga sigurnosti. Također izrazio je zadovoljstvo provedenim reformama te, budući da se upravo ovo Zapovjedništvo bavi pitanjima reformi i transformacije NATO-a, naglasio spremnost za daljnju suradnju sa Hrvatskom na svim područjima.

General Abrail, tijekom posjeta RH, susreo se i sa predsjednikom RH i vrhovnim zapovjednik OSRH Ivom Josipovićem, državnim tajnikom za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mariom Nobilom, a održao je i sastanak s načelnikom Glavnog stožera OSRH, general pukovnikom Dragom Lovrićem.Priopćenja