Ministar Božinović posjetio RACVIAC

Ministar obrane Davor Božinović posjetio je u utorak, 22. ožujka, Središte za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) u Rakitju a povodom službenog otvaranja obnovljenje konferencijske dvorane koja je uređena i opremljena donacijom Kraljevine Nizozemske, pridružene članice RACVIAC-a. Otvorenju obnovljene konferencijske dvorane, uz ministra Božinovića, nazočili su i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Stella Ronner-Grubačić i direktor RACVIAC-a veleposlanik Nikola Todorčevski.


U uvodnom obraćanju direktor Središta za sigurnosnu suradnju Nikola Todorčevski zahvalio se na pomoći i donaciji Nizozemske, istaknuvši kako je Središte sada dobilo nove, poboljšane kapacitete za rad i učenje predavača i polaznika zemalja članica RACVIAC-a. Također, naglasio je ulogu i važnost ove organizacije u uspostavi dijaloga o sigurnosnoj suradnji zemalja iz regije, te kako je RACVIAC jedinstvena međunarodna organizacija čija je misija neprekidno doprinositi stabilnosti i sigurnosti u regiji. „Do sada smo imali veliku potporu Republike Hrvatske, kao domaćina, kao i ostalih zemalja nečlanica RACVIAC-a, te se nadamo kako će se taj kontinuitet i dalje održati“, rekao je Todorčevski.

Nizozemska veleposlanica u RH Stella Ronner-Grubačić u svom je obraćanju istaknula kako Nizozemska ima dugu suradnju s RACVIAC-om, upravo zbog svih aktivnosti koje isti provodi a s ciljem doprinosa stabilnosti regije i inicijativa koje to podupiru, te kako je upravo RACVIAC primjer dobro, na regionalnoj osnovi, organizirane ustanove. „Ovom donacijom i uređenjem konferencijske dvorane na simboličan način želimo pokazati da podupiremo vaše napore u daljnjim aktivnostima koje promiču regionalni dijalog i suradnju“, istaknula je veleposlanica Ronner-Grubačić.

Zahvalivši na donaciji Kraljevini Nizozemskoj kao i potpori i financijskoj pomoći RACVIAC-u od samog utemeljenja, ministar Božinović je naglasio kako će ova novouređena konferencijska dvorana svakako doprinijeti ugodnijem i kvalitetnijem okružju za sve aktivnosti RACVIAC-a. Ministar Božinović je naglasio i važnost i ulogu RACVIAC-a u izgradnji povjerenja, suradnje i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, istaknuvši kako je razvoj daljnje multilateralne suradnje u regiji glavni preduvjet za punu integraciju u NATO i Europsku Uniju. „RACVIAC danas pokriva široko područje sigurnosne suradnje, a što podrazumijeva stalnu promjenu i prilagodbu novim sigurnosnim izazovima i sveukupan međunarodni razvoj u području sigurnosti, a sve kako bi se što više pomoglo zemaljama ne samo u ovom dijelu Europe, nego i šire. Upravo zato smatramo da je RACVIAC važan alat i trebamo ga koristiti što je više moguće“, rekao je ministar Božinović.Priopćenja